Dawno temu ciasto to robiła moja Mama. Później przepis poszedł w
zapomnienie, zawieruszył się gdzieś w stercie przepisów...
Składniki na roladę o dł. ok35cm:
Ciasto herbatnikowe:
1,5 opakowania herbatników zwykłych (200g jedno opakowanie)
3 łyżek kakao
125 ml mleka
65 g masła (1/4 kostki) lub margaryny
Masa kokosowa:
80g kokosu
70 ml mleka
75 g cukru pudru
75 g masła lub margaryny
pół kieliszka spirytusu lub kieliszek wódki
100g kokosu
Sposób przygotowania:
1. Herbatniki pokruszyć najlepiej w mikserze wraz z dodatkiem kakaa. Dodać
roztopione masło i gorącą mleko. Wymieszać. Rozwałkować na prostokąt
wielkości ok 30cm x 20cm. - najlepiej przez folię spożywczą. Z jednej
strony posypać obficie kokosem i tą stroną położyć do spodu.
2. Kokos zalać gorącym mlekiem i dobrze wymieszać. Masło utrzeć z cukrem
pudrem na puch. Dodawać po łyżce kokosu cały czas mieszając. Na koniec
dodać spirytus lub wódkę.
3. Na rozwałkowane ciasto herbatnikowe nałożyć masę kokosową. Zwijać w
roladę przez folię, dobrze dociskając do środka. Zawiniętą w folię
odłożyć do lodówki, gdzie szybciej stwardnieje.
Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)
Pięknie się prezentuje i zapewne jest przepyszna ;)
OdpowiedzUsuńoj tak, jest pyszna:)
OdpowiedzUsuń