Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

czwartek, 30 października 2014

Ślimak kokosowy

Dawno temu ciasto to robiła moja Mama. Później przepis poszedł w zapomnienie, zawieruszył się gdzieś w stercie przepisów...



Składniki na roladę o dł. ok35cm:

Ciasto herbatnikowe:
1,5 opakowania herbatników zwykłych (200g jedno opakowanie)
3 łyżek kakao
125 ml mleka
65 g masła (1/4 kostki) lub margaryny

Masa kokosowa:

80g kokosu
70 ml mleka
75 g cukru pudru
75 g masła lub margaryny
pół kieliszka spirytusu lub kieliszek wódki

100g kokosu


Sposób przygotowania:

1. Herbatniki pokruszyć najlepiej w mikserze wraz z dodatkiem kakaa. Dodać roztopione masło i gorącą mleko. Wymieszać. Rozwałkować na prostokąt wielkości ok 30cm x 20cm. - najlepiej przez folię spożywczą. Z jednej strony posypać obficie kokosem i tą stroną położyć do spodu.

2. Kokos zalać gorącym mlekiem i dobrze wymieszać. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Dodawać po łyżce kokosu cały czas mieszając. Na koniec dodać spirytus lub wódkę.

3. Na rozwałkowane ciasto herbatnikowe nałożyć masę kokosową. Zwijać w roladę przez folię, dobrze dociskając do środka. Zawiniętą w folię odłożyć do lodówki, gdzie szybciej stwardnieje.


2 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.