Składniki na dwie keksówki dł. ok 20cm lub tortownicę o śr 25cm:
5 jajek
1.5 szklanki cukru kryształu
2 sztuki cukru waniliowego
2 szklanki mąki tortowej
szklanka wody zimnej
szklanka oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 łyżki mąki tortowej
Sposób przygotowania:
Jajka, cukier kryształ i cukier waniliowy ucieramy do białości. Do powstałej masy wlać szklankę wody, oleju i przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wymieszać mikserem. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao, do drugiej 2 łyżki mąki tortowej. Wymieszać. Ciasto nakładać na środek keksówki. Najpierw 2 łyżki ciasta ciemnego, później jasnego- naprzemiennie. Wkładamy do nagrzanego do 180 st piekarnika i pieczemy ok godziny,. Polewa: Kruszymy czekoladę i topimy najlepiej w kąpieli wodnej. Dokładamy łyżkę masła i mleka. Mieszamy do rozpuszczenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.