Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

piątek, 31 października 2014

Makownik drożdżowy

Makowniki to specjalność mojej Mamy. Piecze je odkąd tylko sięgam pamięcią. Zawsze wychodzą wyśmienicie. Idealne na święta Bożego Narodzenia:)



Składniki na dwa makowniki o dł ok 30cm:

Ciasto drożdżowe:
1/2 kg mąki
5 dkg drożdży świeżych
10 dkg cukru
3 żółtka
2 całe jajka
3 łyżki śmietany
25 dkg tłuszczu (margaryny)


Masa makowa:
1/2 kg maku
40 dkg cukru
2 całe jajka
2 żółtka
1 łyżka mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki bułki tartej
Olejek: waniliowy i migdałowy
10 dkg orzechów włoskich
10 dkg rodzynek


Sposób przygotowania:

Ciasto: Na stolnicę/ blat wysypujemy mąkę, dodajemy żółtka, jajka, margarynę i cukier. Drożdże rozprowadzamy w śmietanie. Siekamy z pozostałymi składnikami, ugniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Wałkujemy na kwadrat o wymiarach ok 30x 30cm. Smarujemy delikatnie białkiem, żeby mak się lepiej trzymał. Nakłuwamy widelcem. Masa: Mak gotujemy dzień wcześniej na małym ogniu ok 90 minut, pozostawiamy na noc, odcedzamy. Mielimy 2 razy. 2 jajka i 2 żółtka ucieramy z cukrem i olejkiem waniliowym dodajemy po łyżce maku i dalej ucieramy. Na końcu dodajemy olejek migdałowy cały, mąkę ziemniaczaną , mąkę zwykłą i bułkę tartą. Wsypujemy orzechy i rodzynki. Na każdy rozwałkowany placek dajemy po połowie maku, rozsmarowujemy nożem na całej powierzchni. Zwijamy. Owijamy w papier do pieczenia, pozostawiając troszkę luzu (ok.2 cm), żeby wyrastające ciasto miało miejsce. Zapobiega to pękaniu makownika. Pieczemy w temp. 180-190 st przez ok 55 minut. Polewamy polewą lub lukrem. Możemy również posypać cukrem pudrem.

Do maku można również dodać skórkę pomarańczową. 

4 komentarze:

  1. zastanawia mnie jedno, dlaczego ciasta nie pozostawiamy do wyrosniecia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto można zostawić do wyrośnięcia, ale nie jest to konieczne. W trakcie pieczenia odpowiednio wyrośnie.
      Proszę pamiętać też, że ciasto jest krucho-drożdżowe, a nie samo drożdżowe.

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.