Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

czwartek, 30 października 2014

Sałatka wieloskładnikowa

Uwielbiam sałatki bez śmietany czy majonezu, a z minimalnym dodatkiem sosu czosnkowego. Ta powstała w sobotę i do dziś mam jej smak w ustach:)


 Składniki:

Połowa główki sałaty lodowej
1 papryka czerwona świeża
1 ogórek świeży
2 pomidory
1 smażona z przyprawą gyros pierś z kurczaka
1 puszka kukurydzy
1 opakowanie sera sałatkowego np. Favita
ok 4 garści malutkich grzanek
szklanka sosu czosnkowego
2 garści słonecznika łuskanego do posypania po wierzchu

Sos czosnkowy:
szklanka jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
1 łyżka śmietany
4 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę
maggi, sól, pieprz


Sposób przygotowania:

1. Pierś kroimy w drobne kawałki i smażymy na małej ilości tłuszczu z dodatkiem przyprawy gyros. Z podanych składników robimy sos czosnkowy, który chowamy na chwilkę do lodówki, żeby się "przegryzł".
2. Na dno salaterki dajemy potargane liście sałaty lodowej, posypujemy kukurydzą, pomidorem pokrojonym w kostkę oraz pokrojonym w pół talarki ogórkiem. Przykrywamy warstwą ostudzonego kurczaka. Polewamy połową sosu czosnkowego. Kolejna warstwa to papryka i ser pokrojony w drobną kostkę, na to reszta sosu czosnkowego, grzanki i słonecznik.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.