Składniki na dwie porcje:
Na dwie porcje:
0.5 opakowania Mieszanki Chińskiej Hortex
2 duże pojedyncze filety z kurczaka
ok 10 liści sałaty masłowej
4 garści grzanek
6 dużych rzodkiewek
1 mały pomidor
2 plastry cebuli czerwonej
1 łyżka oliwy
1.5 litra bulionu drobiowego
wykałaczki krótkie lub nić kuchenna (zdecydowanie lepsza, ale nie posiadam)
przyprawy: sól, pieprz, czosnek- do smaku
Sposób przygotowania:
1. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, na gorący tłuszcz wsypujemy połowę mieszanki warzywnej Hortex i mieszamy aż do miękkości składników. Lekko doprawiamy.
2. Filety płuczemy, obieramy ze zbędnego tłuszczu i rozbijamy na cienkie
plastry, uważając by się nie przedarły. Farsz nakładamy na całą
powierzchnię fileta, zwijamy i wkładamy końce boków do środka. Całość
spinamy wykałaczkami. Przekładamy do średniego garnka, tak by bulion
mógł pokryć całe roladki. Gotujemy je na wolnym ogniu pod przykryciem,
ok 40 minut.
3. Liście sałaty płuczemy i targamy na małe kawałki, posypujemy je
posiekaną drobno rzodkiewką i pomidorem pokrojonym w cienkie paseczki.
Grzanki wykonujemy sami smażąc 4 kromki czerstwego chleba na 1 łyżce
masła aż do chrupkości. Ciepłe roladki przekładamy na deskę, kroimy na
1,5cm plastry i układamy na talerzach pośrodku sałatki. Dekorujemy
plastrami czerwonej cebuli. Smacznego!
Uwielbiam takie obiadki :) na ten mi już ślinka leci do podłogi :D jem oczami!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Asiu i życzę powodzenia w prowadzeniu bloga - będę stałą czytelniczką :)
Dzięki Anetko, a roladki polecam, są pyszne:)
OdpowiedzUsuń