Składniki:
3 szklanki mąki + 0.5 szklanki do podsypywania i obtaczania
4 dkg świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
Szklanka mleka
1 płaska łyżeczka soli
20 dkg roztopionego masła
3 łyżki oleju
1 jajko
Sposób przygotowania:
3 szklanki mąki + 0.5 szklanki do podsypywania i obtaczania
4 dkg świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
Szklanka mleka
1 płaska łyżeczka soli
20 dkg roztopionego masła
3 łyżki oleju
1 jajko
Sposób przygotowania:
50 ml ciepłego mleka łączymy z drożdżami, cukrem i dwoma
łyżkami mąki. Mieszamy i zostawiamy w cieple do wyrośnięcia na ok. 15
minut.
Resztę mąki przesiewamy dodajemy jajko, sól, masło,resztę mleka-
delikatnie ciepłego oraz olej. Wlewamy rozczyn i wyrabiamy na gładką,
jednolitą masę, po czym delikatnie smarujemy olejem wierzch i zostawiamy
pod ściereczką w ciepłym miejscu na ok. godzinę do wyrośnięcia.
Następnie znowu wyrabiamy i dzielimy na 10 części (jeśli ktoś chce
mniejsze to ok.12), formujemy delikatnie w kulki, obtaczamy w mące i
kładziemy na brytfannie. Zostawiamy ponownie na ok 15 min do
wyrośnięcia, przed włożeniem do piekarnika smarujemy olejem.
Pieczemy ok 25 minut w temp 180 st.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.