Chlebuś jest moim pierwszym samodzielnie wykonanym, ale smakował zarówno
mi jak i Mężowi, dlatego z pewnością zagości jeszcze nie raz na moim
stole.
Składniki:
3 szklanki mąki żytniej
3 szklanki mąki pszennej
4 dkg drożdży
ok 450 ml ciepłej przegotowanej wody
1 płaska łyżeczka soli
1/3 szklanki oleju słonecznikowego
ok 5 łyżek ziaren słonecznika
ok 3 łyżki ziaren dyni
Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Mąki wsypać do dużej miski, dodać
sól, olej i 3 łyżki słonecznika. Powoli wlewać rozmieszane drożdże i
mieszać aż do całkowitego połączenia składników (ok 10-15 minut).
Wyrobione ciasto zostawiamy na ok 4 godziny pod przykryciem w ciepłym
miejscu.
2. Po tym czasie ciasto raz jeszcze wyrabiamy i przekładamy do foremek
dobrze wysmarowanych oliwą (u mnie były to dwie keksówki 20x10cm, stąd
chlebuś jest niższy). Smarujemy wierzch ciepłą wodą i posypujemy resztą
ziaren. Odstawiamy raz jeszcze do wyrośnięcia pod ściereczką na ok 1
godz. Piekarnik nagrzewamy do 210 st (grzałka górna i dolna). Do
nagrzanego wkładamy chlebuś na ok 20 min., po tym czasie zmniejszamy
temp na 190st i dopiekamy jeszcze ok 40 min. Upieczony chlebuś
pozostawiamy chwilkę w foremkach, by odpoczął, a po wyciągnięciu z nich
opieramy na stojąco na ściereczce, tak by spód mógł swobodnie
"oddychać".
Chlebuś można upiec w jednej foremce, będzie wtedy wyższy:)
Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)
Asiu, jestem pełna podziwu - mi nadal brak odwagi na odsłonę mojego bloga. Pozdrawiam Cię serdecznie:)
OdpowiedzUsuńNie ma się czego bać:) Dzięki:)
OdpowiedzUsuń