Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

czwartek, 30 października 2014

Paszteciki drobiowe z kminkiem

Do wykonania pasztecików wykorzystuję obrane mięso drobiowe np z udek, skrzydełek. Wystarczy je tylko zmielić, podgrzać i doprawić. Do barszczu jak znalazł:)


Składniki na ok 45 sztuk:

3 szklanki mąki
1 kostka margaryny (250g)
1 szklanka śmietany 18%
szczypta soli
ok 0.5 kg mięsa mielonego drobiowego (najlepiej gotowane na rosół skrzydełka, udka)
przyprawy
jajko
kminek


Sposób przygotowania:

1. Mąkę przesiewamy i siekamy razem z margaryną i szczyptą soli. Robimy dołeczek i wlewamy po troszkę śmietany cały czas siekając. Kiedy składniki się połączą zagniatamy rękami ciasto. Na pół godziny odkładamy je do lodówki, zawinięte np w woreczek. Podgrzewamy zmielony wcześniej farsz razem z przyprawami (głównie sól i pieprz). 
2. Ciasto wałkujemy cieniutko na grubość ok 3mm, kroimy kwadraty na ok 6-7 cm. Farsz nakładamy tylko na jeden brzeg, po czym zwijamy "rolując" . Kładziemy na blaszce spodem pozostałego brzegu. 
3. Jajko roztrzepujemy i pędzelkiem smarujemy górę pasztecików. Posypujemy kminkiem i odrobinką soli. Wkładamy do nagrzanego do 200-210 st piekarnika i pieczemy na złoty kolor, ok. 20 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.