Do wykonania pasztecików wykorzystuję obrane mięso drobiowe np z udek,
skrzydełek. Wystarczy je tylko zmielić, podgrzać i doprawić. Do barszczu
jak znalazł:)
Składniki na ok 45 sztuk:
3 szklanki mąki
1 kostka margaryny (250g)
1 szklanka śmietany 18%
szczypta soli
ok 0.5 kg mięsa mielonego drobiowego (najlepiej gotowane na rosół skrzydełka, udka)
przyprawy
jajko
kminek
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiewamy i siekamy razem z margaryną i szczyptą soli. Robimy
dołeczek i wlewamy po troszkę śmietany cały czas siekając. Kiedy
składniki się połączą zagniatamy rękami ciasto. Na pół godziny odkładamy
je do lodówki, zawinięte np w woreczek.
Podgrzewamy zmielony wcześniej farsz razem z przyprawami (głównie sól i
pieprz).
2. Ciasto wałkujemy cieniutko na grubość ok 3mm, kroimy kwadraty na ok 6-7
cm. Farsz nakładamy tylko na jeden brzeg, po czym zwijamy "rolując" .
Kładziemy na blaszce spodem pozostałego brzegu.
3. Jajko roztrzepujemy i pędzelkiem smarujemy górę pasztecików. Posypujemy kminkiem i odrobinką soli.
Wkładamy do nagrzanego do 200-210 st piekarnika i pieczemy na złoty kolor, ok. 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.