O jego właściwościach można by długo pisać. Zawiera w sobie mnóstwo kwasu octowego, może obniżyć poziom cukru we krwi, pomaga zrzucić zbędne kilogramy, zalecany także osobom chorym na serce.
Do jego przygotowania wystarczą tylko winne jabłka, woda i cukier.
Niezbędny jest też duży słój, bo w takim najlepiej taki ocet przygotować. Choć jeśli chcemy mniejszą ilość to nic nie stoi na przeszkodzie by skorzystać choćby z litrowego słoika.
To co, robimy?
Składniki:
Winne jabłka- w całości- ze skórką i nasionami
1 litr przegotowanej wody
3 dkg cukru
Sposób przygotowania:
Duży słój dokładnie myjemy, wyparzamy i osuszamy. Owoce wraz ze skórką oraz gniazdami nasiennymi dzielimy na ćwiartki. Wkładamy do słoja i zalewamy przygotowaną zalewą z wody i cukru. Woda powinna całkowicie przykryć owoce, by w proces fermentacji nie wkradła się pleśń. W tym celu jabłka powinniśmy obciążyć, ale nie szczelnie, tak by nie wypływały na wierzch. Otwór słoja obwiązujemy gazą, a słój stawiamy w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej na ok 8 tygodni. Po tym czasie ocet filtrujemy przez gazę i rozlewamy do butelek. Przechowywać szczelnie zamknięty w chłodnym miejscu.
Do jego przygotowania wystarczą tylko winne jabłka, woda i cukier.
Niezbędny jest też duży słój, bo w takim najlepiej taki ocet przygotować. Choć jeśli chcemy mniejszą ilość to nic nie stoi na przeszkodzie by skorzystać choćby z litrowego słoika.
To co, robimy?
Składniki:
Winne jabłka- w całości- ze skórką i nasionami
1 litr przegotowanej wody
3 dkg cukru
Sposób przygotowania:
Duży słój dokładnie myjemy, wyparzamy i osuszamy. Owoce wraz ze skórką oraz gniazdami nasiennymi dzielimy na ćwiartki. Wkładamy do słoja i zalewamy przygotowaną zalewą z wody i cukru. Woda powinna całkowicie przykryć owoce, by w proces fermentacji nie wkradła się pleśń. W tym celu jabłka powinniśmy obciążyć, ale nie szczelnie, tak by nie wypływały na wierzch. Otwór słoja obwiązujemy gazą, a słój stawiamy w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej na ok 8 tygodni. Po tym czasie ocet filtrujemy przez gazę i rozlewamy do butelek. Przechowywać szczelnie zamknięty w chłodnym miejscu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.