Nutellę domową robiłam po raz pierwszy, a naszło mnie na nią dosłownie w momencie, jak zobaczyłam piękne zdjęcia na blogu Majeczki. Swoją wersję postanowiłam wzbogacić o orzechy, które uwielbiam.
Tak przygotowaną nutellę możemy wykorzystać do ciast i naleśników, ale możemy też zjeść z nią pyszne śniadanie.
Uważajcie tylko, by jej nie przypalić w trakcie przygotowania. A o to nietrudno, zwłaszcza jak dosypiemy orzechy. Nie odchodźcie od garnka!
1½ kg śliwek węgierek
½ tabliczki mlecznej czekolady
2 pełne łyżki kakao
400g cukru kryształu
100g orzechów włoskich
½ tabliczki mlecznej czekolady
2 pełne łyżki kakao
400g cukru kryształu
100g orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
Śliwki myjemy, pestkujemy i przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.
Dodajemy cukier i smażymy na małym ogniu ok 2 godziny często mieszając.
Do wysmażonych, gęstych powideł dodajemy pokruszoną czekoladę, kakao
oraz zmielone orzechy. Całość smażymy jeszcze ok 20 minut, a następnie
przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoiczków. Dobrze zakręcone
wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 120st C i pasteryzujemy 30 minut.
Po tym czasie piekarnik wyłączamy, a słoiczki nutelli pozostawiamy w nim
do całkowitego ostudzenia.
z takich składników na pewno wyszedł pyszny krem :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam :)))
OdpowiedzUsuńpyszna :) i jak cudnie "zapakowana"
OdpowiedzUsuń