Słodki deser kokosowo- śmietankowy z dodatkiem gofrowanych wafli i
dżemem truskawkowym. Jeden kawałek w zupełności wystarczy, by wszelkie
smutki odeszły w kąt, a uśmiech mimo typowo jesiennej aury zagościł na Waszych twarzach.
Składniki na blaszkę 24x36cm:
Biszkopt:
4 jajka 4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki krupczatki
1 szklanka cukru kryształu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem kokosowy:
1 kostka masła (200g)
1/2 szklanki cukru pudru
500ml mleka
1 budyń śmietankowy
100g wiórek kokosowych
Krem śmietankowy:
350ml słodkiej 30% śmietanki
1 serek mascarpone (250g)
3 łyżki cukru pudru
Ponadto:
1 opakowanie "Wafle gofrowane" śmietankowe
1 mały słoiczek dżemu truskawkowego
100g płatków migdałowych
świeże truskawki (nie są konieczne)
Sposób przygotowania:
1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Do piany dodajemy naprzemiennie po jednym żółtku i odrobinie cukru, a następnie przesiane z proszkiem do pieczenia mąki: krupczatkę i ziemniaczaną. Delikatnie mieszamy. Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy przygotowany biszkopt i pieczemy w piekarniku nagrzanych do 180st C. do suchego patyczka (ok 30 minut). Studzimy.
2. Na mleku gotujemy budyń (według przepisu na opakowaniu), mieszamy z wiórkami kokosowymi, studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem, a następnie dodajemy po łyżce budyniu. Gotowy krem wykładamy na przestudzony biszkopt.
3. Na krem wykładamy wafle gofrowane, smarujemy je dżemem truskawkowym.
4. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, a następnie serek mascarpone. Krem śmietankowy wykładamy na dżem truskawkowy, a całość posypujemy lekko uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Deser schładzamy w lodówce, przed podaniem możemy udekorować świeżymi truskawkami.
Składniki na blaszkę 24x36cm:
Biszkopt:
4 jajka 4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki krupczatki
1 szklanka cukru kryształu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem kokosowy:
1 kostka masła (200g)
1/2 szklanki cukru pudru
500ml mleka
1 budyń śmietankowy
100g wiórek kokosowych
Krem śmietankowy:
350ml słodkiej 30% śmietanki
1 serek mascarpone (250g)
3 łyżki cukru pudru
Ponadto:
1 opakowanie "Wafle gofrowane" śmietankowe
1 mały słoiczek dżemu truskawkowego
100g płatków migdałowych
świeże truskawki (nie są konieczne)
Sposób przygotowania:
1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Do piany dodajemy naprzemiennie po jednym żółtku i odrobinie cukru, a następnie przesiane z proszkiem do pieczenia mąki: krupczatkę i ziemniaczaną. Delikatnie mieszamy. Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy przygotowany biszkopt i pieczemy w piekarniku nagrzanych do 180st C. do suchego patyczka (ok 30 minut). Studzimy.
2. Na mleku gotujemy budyń (według przepisu na opakowaniu), mieszamy z wiórkami kokosowymi, studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem, a następnie dodajemy po łyżce budyniu. Gotowy krem wykładamy na przestudzony biszkopt.
3. Na krem wykładamy wafle gofrowane, smarujemy je dżemem truskawkowym.
4. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, a następnie serek mascarpone. Krem śmietankowy wykładamy na dżem truskawkowy, a całość posypujemy lekko uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Deser schładzamy w lodówce, przed podaniem możemy udekorować świeżymi truskawkami.
Ale super ciasto, poproszę kawałeczek.
OdpowiedzUsuńPoproszę mały kawałeczek do kawy, ciasto wygląda bardzo apetycznie, choć bomba kaloryczna, ale jak smutki poprawia to się skuszę :)
OdpowiedzUsuńAsia super ciacho :) zaraz u Ciebie będę na kawie :P
OdpowiedzUsuńAle bym zjadła kawał takiego ciacha :)
OdpowiedzUsuńcudnie się prezentuje :)ciekawa jestem tych wafelków w środku :D
OdpowiedzUsuń