Uwielbiam widok dyni, ale przyrządzać ją na różne sposoby dopiero się uczę ;) Z domu tego akurat nie wyniosłam, więc metodą prób i błędów sama dochodzę do tego, jak smakuje najbardziej.
Dziś mam dla Was lekko słodką, aksamitną i delikatną zupę- krem z dodatkiem żurawiny.
Podana z grzankami ociepli atmosferę swoim kolorem i rozgrzeje w tę paskudną pogodę.
Składniki dla 3 osób:
1 łyżka domowej bulionetki
1 litr wody
1 dynia (ok. 2½kg)
1 cebula
150ml mleczka kokosowego
2 łyżki suszonej żurawiny
1 łyżeczka oleju kokosowego
1 marchewka
2 średniej wielkości ziemniaki
sól, pieprz czarny do smaku
szczypta papryki ostrej
Dodatkowo:
1 łyżka mleczka kokosowego
pestki dyni
grzanki chlebowe (przyrumienione na maśle)
Sposób przygotowania:
1. Wodę zagotowujemy wraz z bulionetką, pokrojoną na mniejsze kawałki marchewką, suszoną żurawiną oraz ziemniakami. Dynię kroimy na mniejsze części, usuwamy pestki i pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180st C. C1ebulę kroimy w piórka i zmiękczamy na łyżeczce oleju kokosowego.
2. Upieczoną dynię, lekko przestudzoną obieramy ze skórki, dodajemy wraz z cebulą do bulionu, dolewamy także mleczko kokosowe. Gotujemy całość 5 minut, a następnie miksujemy. Doprawiamy szczyptą ostrej papryki, solą i pieprzem. Podajemy z grzankami i pestkami dyni, ozdabiamy kleksami mleczka kokosowego.
Dziś mam dla Was lekko słodką, aksamitną i delikatną zupę- krem z dodatkiem żurawiny.
Podana z grzankami ociepli atmosferę swoim kolorem i rozgrzeje w tę paskudną pogodę.
Składniki dla 3 osób:
1 łyżka domowej bulionetki
1 litr wody
1 dynia (ok. 2½kg)
1 cebula
150ml mleczka kokosowego
2 łyżki suszonej żurawiny
1 łyżeczka oleju kokosowego
1 marchewka
2 średniej wielkości ziemniaki
sól, pieprz czarny do smaku
szczypta papryki ostrej
Dodatkowo:
1 łyżka mleczka kokosowego
pestki dyni
grzanki chlebowe (przyrumienione na maśle)
Sposób przygotowania:
1. Wodę zagotowujemy wraz z bulionetką, pokrojoną na mniejsze kawałki marchewką, suszoną żurawiną oraz ziemniakami. Dynię kroimy na mniejsze części, usuwamy pestki i pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180st C. C1ebulę kroimy w piórka i zmiękczamy na łyżeczce oleju kokosowego.
2. Upieczoną dynię, lekko przestudzoną obieramy ze skórki, dodajemy wraz z cebulą do bulionu, dolewamy także mleczko kokosowe. Gotujemy całość 5 minut, a następnie miksujemy. Doprawiamy szczyptą ostrej papryki, solą i pieprzem. Podajemy z grzankami i pestkami dyni, ozdabiamy kleksami mleczka kokosowego.
uwielbiam takie zupy :)
OdpowiedzUsuń