Szarlotka "chodziła" za mną już od jakiegoś czasu. Taka z jabłek z własnego sadu, ale one jak na złość w tym roku baaardzo kiepskie.
Najpierw miałam ochotę na taką z lodami, ale w momencie kiedy dopadła mnie angina odpuściłam lody, a zjadłam ją ze smakiem przy filiżance gorącej herbaty.
Najpierw miałam ochotę na taką z lodami, ale w momencie kiedy dopadła mnie angina odpuściłam lody, a zjadłam ją ze smakiem przy filiżance gorącej herbaty.
Składniki na blaszkę 24x24cm:
400g mąki tortowej
200g masła
200g drobnego cukru kryształu
1 cukier migdałowy
2 żółtka
2 łyżki śmietany 18%
szczypta soli
8 średniej wielkości jabłek
100g orzechów włoskich
100g rodzynek sułtańskich
100g skórki pomarańczowej
1 płaska łyżka cynamonu
cukier puder
400g mąki tortowej
200g masła
200g drobnego cukru kryształu
1 cukier migdałowy
2 żółtka
2 łyżki śmietany 18%
szczypta soli
8 średniej wielkości jabłek
100g orzechów włoskich
100g rodzynek sułtańskich
100g skórki pomarańczowej
1 płaska łyżka cynamonu
cukier puder
Sposób przygotowania:
Mąkę mieszamy ze szczyptą soli i cukrami. Dodajemy posiekane masło,
żółtka oraz śmietanę i wyrabiamy na gładkie ciasto. Dzielimy na dwie
części w proporcjach 1/3 i 2/3. Owijamy folią i wkładamy na pół godziny
do zamrażalnika.
W tym czasie jabłka obieramy, ścieramy na dużych oczkach i łączymy ze
zmielonymi orzechami oraz rodzynkami, skórką pomarańczową i cynamonem.
Mieszamy dokładnie.
Większą część ciasta wałkujemy i przekładamy do blaszki. Wyrównujemy
boki i spód, nadmiar odcinamy. Dziurkujemy widelcem i podpiekamy przez
20 minut w temp. 190st C.
Na podpieczony spód wykładamy masę jabłkowo- bakaliową oraz drugą część
ciasta, którą wałkujemy, kroimy na cienkie paski i przeplatamy tworząc
kratkę. Wstawiamy ponownie do piekarnika na ok 30 minut, a przestudzone
posypujemy cukrem pudrem.
Bardzo fajny przepis :)
OdpowiedzUsuń