Smakowity obiad, ciepła kolacja, jak kto woli :) Potrawka z dodatkiem
makaronu jest bardziej syta i skutecznie napełni głodne brzuchy.
Polecam, póki są dostępne świeże warzywka.
Składniki:
½kg chudej szynki wieprzowej
300g kiełbasy z szynki
2 łyżeczki sosu sojowego
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
2 papryki czerwone
2 małe cukinie
300g pieczarek
2 pomidory
300g makaronu penne lub kokardki
1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
2 łyżki mąki
sól, pieprz do smaku
3 łyżki oleju do smażenia mięsa
3 łyżki oleju do smażenia kiełbasy
300g kiełbasy z szynki
2 łyżeczki sosu sojowego
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
2 papryki czerwone
2 małe cukinie
300g pieczarek
2 pomidory
300g makaronu penne lub kokardki
1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
2 łyżki mąki
sól, pieprz do smaku
3 łyżki oleju do smażenia mięsa
3 łyżki oleju do smażenia kiełbasy
Sposób przygotowania:
Obrane z tłuszczu mięso kroimy w kostkę. Rumienimy na oleju, a następnie
podlewamy 300ml zimnej wody, i smażymy aż do odparowania. Wtedy
ponownie podlewamy taką samą ilością oraz dwoma łyżeczkami sosu
sojowego.
Kiełbasę kroimy w kostkę i również smażymy na oleju wraz z pokrojoną w
pióra cebulą i posiekanym czosnkiem.
Dodajemy do odparowanego mięsa wraz z pokrojonymi w kostkę papryką,
cukinią (wcześniej obraną) oraz pieczarkami. Podlewamy szklanką wody i
dusimy pod przykryciem 15 minut.
W osobnym naczyniu, w osolonej wodzie gotujemy al dente makaron.
Przecier pomidorowy mieszamy z mąką i ½ szklanki zimnej wody i odrobiną
gorącego wywaru. Dodajemy do reszty, mieszamy i doprawiamy solą oraz
pieprzem. Na końcu łączymy z makaronem. Podajemy na ciepło.
bardzo lubię takie dania :)
OdpowiedzUsuń