Mąż namówił mnie na zakup kaczych udek. Nigdy ich nie przyrządzałam, a
zależało mi by były smaczne, ale też nietypowe. Takim przygotowaniem
zaskoczyłam Męża, który zjadając je nie krył zadowolenia.
Składniki:
5 kaczych udek
30 dkg mielonej szynki wp.
1 jabłko
80g suszonej żurawiny
100ml czerwonego, półsłodkiego wina
sól morska, pieprz kolorowy do smaku
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
1 cebula
50g margaryny zwykłej
olej rzepakowy do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Kacze udka trybujemy (luzujemy) z jednej kości. Delikatnie solimy i posypujemy kolorowym pieprzem. Delikatnie, przez folię, rozbijamy część bez kości. Mięso mielone także doprawiamy solą i pieprzem, nakładamy po odrobinie na roztłuczony kawałek i zwijamy na kształt nóżki. Nitką spożywczą owijamy i wiążemy, by w trakcie pieczenia się nie rozwaliły. Na dużej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i opiekamy udka z każdej strony po ok 4 minuty.
2. Obrane i pokrojone jabłko bez gniazd nasiennych łączymy z suszoną
żurawiną. Zalewamy winem i dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok 5
minut. Po tym czasie odkrywamy i ciągle mieszając odparowujemy wino.
Miksujemy na gładki sos i doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.
3. Przyrumienione udka przekładamy do naczynia żaroodpornego i smarujemy przygotowanym sosem. Posypujemy rozmarynem. Pieczemy w temp. 180st C przez ok 90 minut. W trakcie pieczenia udka obracamy i ponownie możemy posmarować odrobiną sosu.
4. Cebulkę obieramy, kroimy w piórka i lekko rumienimy na margarynie ze szczyptą soli. Podajemy tak przygotowaną cebulkę do upieczonych udek.
Taki obiad będzie się pięknie prezentował m.in. na porcelanie #Ambition.
Składniki:
5 kaczych udek
30 dkg mielonej szynki wp.
1 jabłko
80g suszonej żurawiny
100ml czerwonego, półsłodkiego wina
sól morska, pieprz kolorowy do smaku
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
1 cebula
50g margaryny zwykłej
olej rzepakowy do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Kacze udka trybujemy (luzujemy) z jednej kości. Delikatnie solimy i posypujemy kolorowym pieprzem. Delikatnie, przez folię, rozbijamy część bez kości. Mięso mielone także doprawiamy solą i pieprzem, nakładamy po odrobinie na roztłuczony kawałek i zwijamy na kształt nóżki. Nitką spożywczą owijamy i wiążemy, by w trakcie pieczenia się nie rozwaliły. Na dużej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i opiekamy udka z każdej strony po ok 4 minuty.
3. Przyrumienione udka przekładamy do naczynia żaroodpornego i smarujemy przygotowanym sosem. Posypujemy rozmarynem. Pieczemy w temp. 180st C przez ok 90 minut. W trakcie pieczenia udka obracamy i ponownie możemy posmarować odrobiną sosu.
4. Cebulkę obieramy, kroimy w piórka i lekko rumienimy na margarynie ze szczyptą soli. Podajemy tak przygotowaną cebulkę do upieczonych udek.
Taki obiad będzie się pięknie prezentował m.in. na porcelanie #Ambition.
świetny pomysł na kaczkę :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam :)
Usuń