Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

sobota, 22 października 2016

Faszerowane kacze udka z winną, jabłkowo-żurawinową glazurą

Mąż namówił mnie na zakup kaczych udek. Nigdy ich nie przyrządzałam, a zależało mi by były smaczne, ale też nietypowe. Takim przygotowaniem zaskoczyłam Męża, który zjadając je nie krył zadowolenia.



Składniki:

5 kaczych udek
30 dkg mielonej szynki wp.
1 jabłko
80g suszonej żurawiny
100ml czerwonego, półsłodkiego wina
sól morska, pieprz kolorowy do smaku
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
1 cebula
50g margaryny zwykłej
olej rzepakowy do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Kacze udka trybujemy (luzujemy) z jednej kości. Delikatnie solimy i posypujemy kolorowym pieprzem. Delikatnie, przez folię, rozbijamy część bez kości. Mięso mielone także doprawiamy solą i pieprzem, nakładamy po odrobinie na roztłuczony kawałek i zwijamy na kształt nóżki. Nitką spożywczą owijamy i wiążemy, by w trakcie pieczenia się nie rozwaliły. Na dużej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i opiekamy udka z każdej strony po ok 4 minuty.


 2. Obrane i pokrojone jabłko bez gniazd nasiennych łączymy z suszoną żurawiną. Zalewamy winem i dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok 5 minut. Po tym czasie odkrywamy i ciągle mieszając odparowujemy wino. Miksujemy na gładki sos i doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.
3. Przyrumienione udka przekładamy do naczynia żaroodpornego i smarujemy przygotowanym sosem. Posypujemy rozmarynem. Pieczemy w temp. 180st C przez ok 90 minut. W trakcie pieczenia udka obracamy i ponownie możemy posmarować odrobiną sosu.



4. Cebulkę obieramy, kroimy w piórka i lekko rumienimy na margarynie ze szczyptą soli. Podajemy tak przygotowaną cebulkę do upieczonych udek. 
Taki obiad będzie się pięknie prezentował m.in. na porcelanie #Ambition.


http://sklep.dajar.pl/ambition



2 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.