Uwielbiam orzechy, więc przygotowując tort na 40 rocznicę ślubu Rodziców
postanowiłam wykorzystać je w 100%. Do przygotowania biszkoptu użyłam
włoskich, a do kremu- ziemnych, ale wcześniej lekko uprażonych. Było
słodko, ale pysznie!
Ps1. A krem polecam do deserów, bo jest niebiańsko smaczny :)
Ps2. Wiem, wiem... nad dekoracjami tortów, to ja muszę sporo popracować :D
Składniki na tortownicę o śr. 28cm
Biszkopt orzechowy: 6 jajek
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki krupczatki 100g orzechów włoskich
1 szklanka cukru kryształu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt kakaowy:
2 jajka
1 łyżka mąki krupczatki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Krem orzechowy:
400ml słodkiej 30% śmietanki
1 szklanka mleka w proszku
200g białej czekolady
50ml likieru orzechowego
250g serka mascarpone
200g orzeszków ziemnych niesolonych
Poncz:
50ml soku z czarnej porzeczki
50ml przegotowanej, schłodzonej wody
Masa maślana:
300g masła 82%
1 jajko
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka octu winnego
1 łyżka soku z cytryny
Dodatkowo:
barwniki spożywcze
perełki cukrowe
wiórki kokosowe
½ wafelka kokosowego
ok 3 cukierki "Michałki"
Sposób przygotowania:
Ps1. A krem polecam do deserów, bo jest niebiańsko smaczny :)
Ps2. Wiem, wiem... nad dekoracjami tortów, to ja muszę sporo popracować :D
Składniki na tortownicę o śr. 28cm
Biszkopt orzechowy: 6 jajek
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki krupczatki 100g orzechów włoskich
1 szklanka cukru kryształu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt kakaowy:
2 jajka
1 łyżka mąki krupczatki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Krem orzechowy:
400ml słodkiej 30% śmietanki
1 szklanka mleka w proszku
200g białej czekolady
50ml likieru orzechowego
250g serka mascarpone
200g orzeszków ziemnych niesolonych
Poncz:
50ml soku z czarnej porzeczki
50ml przegotowanej, schłodzonej wody
Masa maślana:
300g masła 82%
1 jajko
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka octu winnego
1 łyżka soku z cytryny
Dodatkowo:
barwniki spożywcze
perełki cukrowe
wiórki kokosowe
½ wafelka kokosowego
ok 3 cukierki "Michałki"
Sposób przygotowania:
- 1. Biszkopt orzechowy: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie naprzemiennie dodajemy odrobinę cukru i żółtko, aż do całkowitego ich wykorzystania. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy, delikatnie mieszamy do połączenia składników. Na końcu wsypujemy posiekane drobno orzechy włoskie. Lekko zamieszany biszkopt przelewamy na formę z wyłożonym papierem do pieczenia dnem. Pieczemy w 180st C ok 25 minut (do suchego patyczka). Studzimy i przekrawamy na 2 blaty.
- 2. Biszkopt kakaowy: Podobnie jak w biszkopcie orzechowym- ubijamy pianę z białek, dodajemy cukier, żółtka, zmniejszamy prędkość miksera na najniższą, dodajemy przesiane pozostałe składniki: mąki, proszek do pieczenia i kakao. Wylewamy na wyłożony papierem spód formy. Pieczemy w 180st C do suchego patyczka (15-20 minut). Studzimy.
- 3. Krem orzechowy- najlepiej wziąć się za niego dzień przed przełożeniem tortu ;) Śmietanki wlewamy do garnka z grubym dnem, podgrzewamy, ale nie gotujemy. Dodajemy przesiane mleko w proszku i mieszamy najlepiej mikserem do połączenia składników. Ściągamy z ognia i dodajemy połamaną w kostki białą czekoladę oraz likier. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, jeśli jest z tym problem możemy ponownie postawić na niewielkim palniku i delikatnie podgrzać. Taki krem studzimy, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki. Kolejnego dnia, przed przełożeniem tortu krem przekładamy do misy miksera i ubijamy do momentu utworzenia się na powierzchni nieregularnych, trwałych kształtów. Dodajemy serek mascarpone, miksujemy. Orzeszki ziemne drobno siekamy, prażymy kilka minut na suchej patelni często mieszając i zimne dodajemy do kremu.
- 4. Przełożenie: Biszkopty przed nałożeniem kremu nasączamy mieszanką soku z wodą. Biszkopt orzechowy- ½ kremu orzechowego- biszkopt kakaowy- ½ kemu orzechowego- biszkopt orzechowy.
- 5. Masa maślana: Miękkie masło ucieramy do białości. Białko oddzielamy od żółtka, ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie dodajemy połowę cukru pudru i ponownie ubijamy. Żółtko ucieramy z pozostałą częścią cukru pudru. Tak przygotowane mieszanki dodajemy do masła, powoli je ucierając. Na końcu dodajemy sok z cytryny oraz ocet winny. Mieszamy do połączenia. Tort możemy obłożyć zwykłym kremem, ale możemy go także zabarwić barwnikami spożywczymi. Wszystko zależy od indywidualnych potrzeb i chęci. Ja do dekoracji boku użyłam wiórek kokosowych, a wierzch dodatkowo ozdobiłam perełkami oraz wafelkami i cukierkami. Tort schładzamy minimum kilka godzin przed podaniem.
niezwykle elegancko się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńBardzo mnie kusi ta masa śmietanowo-proszkowomleczno-serkowo-czekoladowo-orzechowa... Czuję się wręcz przymuszona, by upiec ten tort ;)
OdpowiedzUsuń