Co prawda już ciężko o winogrona, ale pomysł na soczek będzie na przyszły rok ;)
Zarówno rozcieńczony z wodą jak i dodany do herbaty smakuje rewelacyjnie. Wyrazisty smak i delikatna słodycz są tutaj zdecydowanym atutem.
Składniki:
Winogrona ciemne (najlepiej z własnego sadu)
ok 100g cukru na każdy kg owoców
sokownik
Sposób przygotowania:
Na dno sokownika wlewamy wodę. W sicie umieszczamy umyte i obrane z ogonków owoce winogrona, przesypane warstwami z cukrem. Dusimy na wolnym ogniu, a powstały sok co jakiś czas zlewamy do słoików. Mocno zakręcamy i pasteryzujemy 30 minut w (zimnym) piekarniku ustawionym na 120st C.
Zarówno rozcieńczony z wodą jak i dodany do herbaty smakuje rewelacyjnie. Wyrazisty smak i delikatna słodycz są tutaj zdecydowanym atutem.
Składniki:
Winogrona ciemne (najlepiej z własnego sadu)
ok 100g cukru na każdy kg owoców
sokownik
Sposób przygotowania:
Na dno sokownika wlewamy wodę. W sicie umieszczamy umyte i obrane z ogonków owoce winogrona, przesypane warstwami z cukrem. Dusimy na wolnym ogniu, a powstały sok co jakiś czas zlewamy do słoików. Mocno zakręcamy i pasteryzujemy 30 minut w (zimnym) piekarniku ustawionym na 120st C.
uwielbiam te winogrona, sok musi smakować obłędnie!
OdpowiedzUsuńPróbowałam w tym roku dżemu z winogron i były pyszne, sok pewnie też musi być dobry, może w przyszłym roku skuszę się na zrobienie
OdpowiedzUsuńten sok jest rewelacyjny :) polecam wszystkim którzy nie mieli okazji go spróbowac
OdpowiedzUsuń