Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

poniedziałek, 31 października 2016

Sok z ciemnych winogron

Co prawda już ciężko o winogrona, ale pomysł na soczek będzie na przyszły rok ;)
Zarówno rozcieńczony z wodą jak i dodany do herbaty smakuje rewelacyjnie. Wyrazisty smak i delikatna słodycz są tutaj zdecydowanym atutem.


Składniki:

Winogrona ciemne (najlepiej z własnego sadu)
ok 100g cukru na każdy kg owoców

sokownik


Sposób przygotowania:

Na dno sokownika wlewamy wodę. W sicie umieszczamy umyte i obrane z ogonków owoce winogrona, przesypane warstwami z cukrem. Dusimy na wolnym ogniu, a powstały sok co jakiś czas zlewamy do słoików. Mocno zakręcamy i pasteryzujemy 30 minut w (zimnym) piekarniku ustawionym na 120st C.




3 komentarze:

  1. uwielbiam te winogrona, sok musi smakować obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Próbowałam w tym roku dżemu z winogron i były pyszne, sok pewnie też musi być dobry, może w przyszłym roku skuszę się na zrobienie

    OdpowiedzUsuń
  3. ten sok jest rewelacyjny :) polecam wszystkim którzy nie mieli okazji go spróbowac

    OdpowiedzUsuń

Twój komentarz jest niezwykle cenny! Wyraź swoją opinię i spraw, by zaufało mi więcej osób :)