Już Wam kiedyś pisałam o szpinaku i o tym jaką miłością do niego zapałałam :D
Pokusiłam się o kolejną próbę, udaną na szczęście (bo nieudane też były) i przygotowałam z nim placki ziemniaczane. Tradycyjne też mi smakują, ale czasem trzeba sobie odmienić, choćby właśnie tym jednym składnikiem. Najlepsze ze śmietaną, sosem mięsnym lub grzybowym albo po prostu bez dodatków, takie chrupiące i pachnące :)
Składniki:
10 większych ziemniaków
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 jajko
100g świeżego szpinaku baby
ok 4-5 łyżek mąki pszennej
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy, ścieramy w maszynce elektrycznej lub na tarce przeznaczonej do tarcia ziemniaków. Ziemniaki przecedzamy na dużym sicie, a sok z nich odstawiamy na ok 15 minut. Wytworzoną i osadzoną na dnie naczynia skrobię ponownie dodajemy do startych ziemniaków a całą resztę wylewamy. Dodajemy posiekany drobniutko szpinak, cebulę i czosnek oraz jajko i mąkę. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Z tak przygotowanej masy smażymy na oleju cienkie placki. Podajemy z surówką, mięsem lub sosami.
Pokusiłam się o kolejną próbę, udaną na szczęście (bo nieudane też były) i przygotowałam z nim placki ziemniaczane. Tradycyjne też mi smakują, ale czasem trzeba sobie odmienić, choćby właśnie tym jednym składnikiem. Najlepsze ze śmietaną, sosem mięsnym lub grzybowym albo po prostu bez dodatków, takie chrupiące i pachnące :)
Składniki:
10 większych ziemniaków
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 jajko
100g świeżego szpinaku baby
ok 4-5 łyżek mąki pszennej
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy, ścieramy w maszynce elektrycznej lub na tarce przeznaczonej do tarcia ziemniaków. Ziemniaki przecedzamy na dużym sicie, a sok z nich odstawiamy na ok 15 minut. Wytworzoną i osadzoną na dnie naczynia skrobię ponownie dodajemy do startych ziemniaków a całą resztę wylewamy. Dodajemy posiekany drobniutko szpinak, cebulę i czosnek oraz jajko i mąkę. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Z tak przygotowanej masy smażymy na oleju cienkie placki. Podajemy z surówką, mięsem lub sosami.
pyszne urozmaicenie tradycyjnych placków :)
OdpowiedzUsuńciekawa alternatywa ;) może udałoby się tak mojemu Mężowi przemycić szpinak ;)
OdpowiedzUsuń