Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

sobota, 8 października 2016

Ciasto dla leniwych

Zarówno przepis jak i ciasto dostałam od Ciotki ;) Błyskawiczne do zrobienia i jedyne co może w nim przeszkadzać, to to, że trzeba poczekać, by się upiekło ;)
Pulchne, mięciutkie i nie za słodkie. Do filiżanki kawy lub herbaty idealne. 
Korzystajcie póki jeszcze świeże owoce dostępne od ręki ;)


Składniki:

6 jajek
2 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru kryształu
1/2 szklanki oleju
owoce
cukier puder


Sposób przygotowania:

Do miski wbijamy całe jajka, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, odmierzoną ilość cukru i oleju. Całość mieszamy łyżką, tylko do momentu połączenia składników. Ciasto wylewamy na wyłożoną blaszkę o wymiarach 24x36cm, delikatnie równamy. Na wierzchu, lekko dociskając w ciasto układamy przygotowane wcześniej owoce, np. połówki śliwek (łupinką do spodu). Wstawiamy do nagrzanego do 180st C piekarnika i pieczemy do suchego patyczka- ok 45 minut. Przestudzone możemy posypać cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne, bo ciasto samo w sobie nie jest zbyt kwaśne.


5 komentarzy:

Twój komentarz jest niezwykle cenny! Wyraź swoją opinię i spraw, by zaufało mi więcej osób :)