Kompoty są najcenniejszymi przetworami pod względem spożywczym, gdyż
użyte owoce nie są poddawane wcześniejszej obróbce termicznej i nie
tracą witamin. Ten z winogron dodatkowo wzbogaciłam nutą anyżu i
cynamonu.
Składniki:
1 kg białych winogron
gwiazdki anyżu (tyle ile będzie słoiczków kompotu)
Zalewa:
1 l wody
30 dkg cukru
10 dkg płynnego miodu
1 małe opakowanie cukru waniliowego
1 laska cynamonu
Zalewa:
1 l wody
30 dkg cukru
10 dkg płynnego miodu
1 małe opakowanie cukru waniliowego
1 laska cynamonu
Sposób przygotowania:
Owoce umyć, przebrać z nadpsutych i włożyć do 2/3 wysokości słoika. Do
każdego słoiczka dać po jednej gwiazdce anyżu.
Z podanych składników gotujemy zalewę, a następnie usuwamy laskę
cynamonu i zalewamy owoce. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy "na mokro"
10 minut.
Nigdy nie spotkałam się z takim kompotem, jednak muszę przyznać, że wygląda świetnie i pewnie tak smakuje.
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy :)
Masz rację, niespotykany, ale bardzo fajny w smaku :)
Usuńnigdy nie próbowałam kompotu z winogron a Twój jeszcze dodatkowo musi byc niezwykle aromatyczny :)
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować!
Usuń