Do przygotowania w expresowym tempie, pod warunkiem że mamy w domu płat
ciasta francuskiego. Bo nawet jeśli nie mamy budyniu w torebce, to
zawsze możemy go przygotować ze składników podstawowym czyli mleka,
żółtek, cukru i mąki. Polecam, są pyszne i szybko znikają ;)
Składniki:
Na ok 28 sztuk:
2 duże płaty ciasta francuskiego
1 opakowanie budyniu waniliowego
350ml mleka + 1 łyżka
2 łyżki cukru
1 mleczna czekolada
1 żółtko
50g włoskich orzechów
2 duże płaty ciasta francuskiego
1 opakowanie budyniu waniliowego
350ml mleka + 1 łyżka
2 łyżki cukru
1 mleczna czekolada
1 żółtko
50g włoskich orzechów
Sposób przygotowania:
300ml mleka gotujemy, w 50ml rozpuszczamy proszek budyniowy oraz cukier i
wlewamy do gotującej się reszty.
Tabliczkę czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Platy ciasta francuskiego kroimy na pół wzdłuż dłuższego boku, a
następnie na trójkąty.
Każdy trójkąt smarujemy rozpuszczoną czekoladą a na krótszy bok dajemy
łyżeczkę budyniu. Zwijamy w rogalik. Smarujemy żółtkiem roztrzepanym z
łyżką mleka i posypujemy posiekanymi orzechami.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200st C przez ok 15 minut.
Jak cudownie wyglądają! :) Zapraszam na kluseczki dyniowe! https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/22/kluski-dyniowe-z-serem-plesniowym/
OdpowiedzUsuńSuper :) a wiesz, że ja dzisiaj upiekłam francuskie drożdżówki z budyniem ;) tylko bez czekolady... ;))))
OdpowiedzUsuńrewelacyjne te rogaliki :)
OdpowiedzUsuńAle pyszne! Narobiłaś mi apetytu na takie rogaliki :)
OdpowiedzUsuń