Nie może jej zabraknąć w Waszych spiżarniach. Niezastąpiona do wszelkich sałatek, dań jednogarnkowych i przystawek.
Składniki:
2 kg papryki
1 główka czosnku
ziele angielskie
gorczyca
olej
Zalewa:
5 szklanek wody
1 szklanka octu 10%
8 dkg cukru (ok 10 łyżeczek)
7 łyżeczek soli
1 główka czosnku
ziele angielskie
gorczyca
olej
Zalewa:
5 szklanek wody
1 szklanka octu 10%
8 dkg cukru (ok 10 łyżeczek)
7 łyżeczek soli
Sposób przygotowania:
Paprykę myjemy i wydrążamy środki. Pokrojoną na mniejsze kawałki
układamy w wyparzonych i osuszonych słoikach. Do każdego słoika dodajemy
po ząbku czosnku, kilka ziarenek ziela angielskiego i po niecałej łyżce
gorczycy.
Składniki na zalewę zagotować. Przestudzoną napełniać słoiki z papryką
dodając do każdego po łyżce oleju. Zamykamy i pasteryzujemy w piekarniku
40 minut ustawiając temp. na 120 st. C.
dokładnie zapas papryki być musi :)
OdpowiedzUsuń