Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

wtorek, 18 października 2016

Papryka marynowana

Nie może jej zabraknąć w Waszych spiżarniach. Niezastąpiona do wszelkich sałatek, dań jednogarnkowych i przystawek.

 

Składniki:

2 kg papryki
1 główka czosnku
ziele angielskie
gorczyca
olej

Zalewa:
5 szklanek wody
1 szklanka octu 10%
8 dkg cukru (ok 10 łyżeczek)
7 łyżeczek soli

Sposób przygotowania:

Paprykę myjemy i wydrążamy środki. Pokrojoną na mniejsze kawałki układamy w wyparzonych i osuszonych słoikach. Do każdego słoika dodajemy po ząbku czosnku, kilka ziarenek ziela angielskiego i po niecałej łyżce gorczycy. Składniki na zalewę zagotować. Przestudzoną napełniać słoiki z papryką dodając do każdego po łyżce oleju. Zamykamy i pasteryzujemy w piekarniku 40 minut ustawiając temp. na 120 st. C.


1 komentarz:

Twój komentarz jest niezwykle cenny! Wyraź swoją opinię i spraw, by zaufało mi więcej osób :)