Zaszalałam ostatnio i pokombinowałam trochę z tym zielonym pesto. W zamrażarce czekają jeszcze pierogi, ale póki co dzielę się przepisem na takie ciut inne schabowe. Co prawda zwykłego kotleta nie przebijają (ale to wiecie, zdanie Męża jest), co jednak nie znaczy, że są złe.
Podane w całości mogą być dodatkiem do dania głównego, a pokrojone w talarki smaczną przekąską. Równie smacznie smakują z mięsem drobiowym :)
Składniki:
3 plastry schabu
3 łyżki pesto pietruszkowego
mały słoiczek suszonych pomidorów 3 plastry sera żółtego
Sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
1 jajko
mąka pszenna
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Plastry schabu rozbijamy np przez folię spożywczą na cienkie płaty. Oprószamy je solą i pieprzem, smarujemy zielonym, pietruszkowym pesto. Na bok schabu nakładamy po kilka suszonych pomidorów i zwinięty plasterek sera. Mięso zwijamy na kształt roladki. Panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor na oleju, najlepiej na małym ogniu pod przykryciem, by roladka w środku nie była surowa.
Podane w całości mogą być dodatkiem do dania głównego, a pokrojone w talarki smaczną przekąską. Równie smacznie smakują z mięsem drobiowym :)
Składniki:
3 plastry schabu
3 łyżki pesto pietruszkowego
mały słoiczek suszonych pomidorów 3 plastry sera żółtego
Sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
1 jajko
mąka pszenna
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Plastry schabu rozbijamy np przez folię spożywczą na cienkie płaty. Oprószamy je solą i pieprzem, smarujemy zielonym, pietruszkowym pesto. Na bok schabu nakładamy po kilka suszonych pomidorów i zwinięty plasterek sera. Mięso zwijamy na kształt roladki. Panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor na oleju, najlepiej na małym ogniu pod przykryciem, by roladka w środku nie była surowa.
ja tam bym chyba wolała zamiast kotleta :) tylko obawiam się że mój Maż to podobnie jak Twój :)
OdpowiedzUsuń