Szwagierka (no dobra, przyszła Szwagierka :P) obdarzyła mnie w tym roku całkiem sporym worem pigwy. Do czynienia z nią nigdy nie miałam, więc i za bardzo eksperymentować nie chciałam.
Ponoć dobra jest na spirytusie, dodana do herbaty potrafi zdziałać cuda, ale jak wiecie ja nadal karmię Młodego, więc z alkoholem nie chciałam kombinować ;)
Zrobiłam samą, z nutą goździków i nie przesypywaną cukrem, a zalaną syropem.
A teraz liczę, że jak faktycznie będę jakaś przeziębiona, to i ona mnie na nogi postawi, a spirytusem to się najwyżej natrę :P
Składniki:
1 kg pigwy
3 szklanki cukru
200ml wody
1/3 opakowania goździków
Sposób przygotowania:
Pigwę myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy całość w drobną kostkę. W międzyczasie wodę zagotowujemy z cukrem i goździkami. Gotowy syrop studzimy, a następnie zalewamy nim zapełnione owocami słoiczki. Szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy 30 minut układając na dużej blasze piekarnika i włączając temp. na 120st C. Gotowe pozostawiamy w środku przy uchylonych drzwiczkach.
Ponoć dobra jest na spirytusie, dodana do herbaty potrafi zdziałać cuda, ale jak wiecie ja nadal karmię Młodego, więc z alkoholem nie chciałam kombinować ;)
Zrobiłam samą, z nutą goździków i nie przesypywaną cukrem, a zalaną syropem.
A teraz liczę, że jak faktycznie będę jakaś przeziębiona, to i ona mnie na nogi postawi, a spirytusem to się najwyżej natrę :P
Składniki:
1 kg pigwy
3 szklanki cukru
200ml wody
1/3 opakowania goździków
Sposób przygotowania:
Pigwę myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy całość w drobną kostkę. W międzyczasie wodę zagotowujemy z cukrem i goździkami. Gotowy syrop studzimy, a następnie zalewamy nim zapełnione owocami słoiczki. Szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy 30 minut układając na dużej blasze piekarnika i włączając temp. na 120st C. Gotowe pozostawiamy w środku przy uchylonych drzwiczkach.
pigwa zimą i jesienią w herbacie czyni cuda:)
OdpowiedzUsuńtakiego przepisu nie znałam aNA DRUGI ROK ZROBIĘ
OdpowiedzUsuńPrzepis ląduje w ulubionych :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię herbatę z pachnącą pigwą zwłaszcza zimą.
OdpowiedzUsuńIdealny dodatek :-)
OdpowiedzUsuń