Kawę Inkę pijemy odkąd urodziłam drugiego Synka. Wcześniej ciężko było zrezygnować ze zwykłej, ale przy karmieniu piersią nie chciałam ryzykować dodatkowo nieprzespanymi nockami :D
Przy mnie nauczył się ją pić Mąż, a z nami także Oluś, który codziennie rano tylko czeka, by podkraść nam trochę z kubeczków.
Ale kawa zbożowa to też smak mojego dzieciństwa, a zwłaszcza świąt Wielkanocnych... Pamiętam, że towarzyszyła nam zawsze! przy wielkanocnym śniadaniu. Bez niej nikt nawet nie zaczynał jeść :)
Dziś zrobiłam jej urozmaiconą wersję, która bardzo nam posmakowała. Ze smakiem oczywiście wypił ją też Syn, co widać na zdjęciu ;)
Składniki na 1 kawę:
4 łyżeczki kawy zbożowej Inka
200 ml mleka 2%
1 łyżeczka syropu klonowego
½ op. bitej śmietany w proszku (2 pełne łyżki)
5 kostek czekolady gorzkiej
2 łyżki słodkiej śmietanki 30%
ewent. 2 rurki waflowe
Sposób przygotowania:
Mleko podgrzewamy i zalewamy odmierzone 3 łyżeczki kawy. Mieszamy z dodatkiem syropu klonowego i odstawiamy do ostudzenia.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz ze słodką śmietanką. 2/3 wylewamy na spód wysokiego kielicha i rozlewamy po ściankach tworząc nieregularne kształty. Możemy kieliszek całkowicie odwrócić i poczekać aż czekolada zastygnie, a następnie napełniamy połową przygotowanej kawy. Do drugiej części dodajemy ok. 2 łyżki śmietany w proszku oraz łyżeczkę kawy zbożowej i ubijamy. Napełniamy przygotowaną pianką już do pełna, a wierzch zdobimy pozostałą czekoladą i rurkami waflowymi.
Przy mnie nauczył się ją pić Mąż, a z nami także Oluś, który codziennie rano tylko czeka, by podkraść nam trochę z kubeczków.
Ale kawa zbożowa to też smak mojego dzieciństwa, a zwłaszcza świąt Wielkanocnych... Pamiętam, że towarzyszyła nam zawsze! przy wielkanocnym śniadaniu. Bez niej nikt nawet nie zaczynał jeść :)
Dziś zrobiłam jej urozmaiconą wersję, która bardzo nam posmakowała. Ze smakiem oczywiście wypił ją też Syn, co widać na zdjęciu ;)
Składniki na 1 kawę:
4 łyżeczki kawy zbożowej Inka
200 ml mleka 2%
1 łyżeczka syropu klonowego
½ op. bitej śmietany w proszku (2 pełne łyżki)
5 kostek czekolady gorzkiej
2 łyżki słodkiej śmietanki 30%
ewent. 2 rurki waflowe
Sposób przygotowania:
Mleko podgrzewamy i zalewamy odmierzone 3 łyżeczki kawy. Mieszamy z dodatkiem syropu klonowego i odstawiamy do ostudzenia.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz ze słodką śmietanką. 2/3 wylewamy na spód wysokiego kielicha i rozlewamy po ściankach tworząc nieregularne kształty. Możemy kieliszek całkowicie odwrócić i poczekać aż czekolada zastygnie, a następnie napełniamy połową przygotowanej kawy. Do drugiej części dodajemy ok. 2 łyżki śmietany w proszku oraz łyżeczkę kawy zbożowej i ubijamy. Napełniamy przygotowaną pianką już do pełna, a wierzch zdobimy pozostałą czekoladą i rurkami waflowymi.
Cudownie rozpustna :)
OdpowiedzUsuńKawa mega :) Nie przepadam za zbożówką ale ta kusi, oj kusi :)
OdpowiedzUsuńtaką kawę to każdy by chętnie wypił :) cudnie wygląda
OdpowiedzUsuńTo się nazywa kawa na wypasie! ;)
OdpowiedzUsuńAż mi zaburczało w brzuchu ;)
OdpowiedzUsuńciekawy przepis .prezentuje się wybornie
OdpowiedzUsuń