Jeśli lubicie bloki czekoladowe, to z pewnością i ten deser Wam się spodoba. Ja go uwielbiam i to chyba jedno z kilku ciast, które kojarzą mi się z Mamą i domem rodzinnym.
Pamiętam jak wracała z "miasta" z woreczkiem galaretek w cukrze i pilnowała, byśmy jej nie zjedli, bo to właśnie do salcesonu.
Do przygotowania prościutkie, więc raz dwa na zakupy i na niedzielę macie czekoladowy, pełen bakalii i galaretki deser.
Składniki:
2 paczki herbatników
25 dkg masła
25 dkg cukru pudru
1 budyń czekoladowy
5 dkg kakao
20 dkg galaretek w cukrze
10 dkg rodzynek
10 dkg orzechów
10 dkg skórki pomarańczowej
2 jajka
3 łyżeczki żelatyny
Sposób przygotowania:
1. Bakalie posiekać niezbyt drobno. Masło roztopić, dodać cukier i cały czas mieszać do rozpuszczenia cukru. Wyłączyć pod garnkiem. Bakalie wymieszać z budyniem, kakaem oraz na końcu z jajkami. Dodać do masy z masła i cukru.
2. Żelatynę zalać ok 4 łyżkami wody, tak by cała nasiąkła i stężała. Następnie rozpuścić ją w kąpieli wodnej lub zagotować 1/2 szklanki mleka i nim zalać stężałą żelatynę. Delikatnie przestudzoną wlać do masy, dodać pokruszone herbatniki, wymieszać i przelać do formy. Na końcu dodać kolorowe galaretki w cukrze, lekko je dociskając do środka. Pozostawić do stężenia na kilka godzin.
Pamiętam jak wracała z "miasta" z woreczkiem galaretek w cukrze i pilnowała, byśmy jej nie zjedli, bo to właśnie do salcesonu.
Do przygotowania prościutkie, więc raz dwa na zakupy i na niedzielę macie czekoladowy, pełen bakalii i galaretki deser.
Składniki:
2 paczki herbatników
25 dkg masła
25 dkg cukru pudru
1 budyń czekoladowy
5 dkg kakao
20 dkg galaretek w cukrze
10 dkg rodzynek
10 dkg orzechów
10 dkg skórki pomarańczowej
2 jajka
3 łyżeczki żelatyny
Sposób przygotowania:
1. Bakalie posiekać niezbyt drobno. Masło roztopić, dodać cukier i cały czas mieszać do rozpuszczenia cukru. Wyłączyć pod garnkiem. Bakalie wymieszać z budyniem, kakaem oraz na końcu z jajkami. Dodać do masy z masła i cukru.
2. Żelatynę zalać ok 4 łyżkami wody, tak by cała nasiąkła i stężała. Następnie rozpuścić ją w kąpieli wodnej lub zagotować 1/2 szklanki mleka i nim zalać stężałą żelatynę. Delikatnie przestudzoną wlać do masy, dodać pokruszone herbatniki, wymieszać i przelać do formy. Na końcu dodać kolorowe galaretki w cukrze, lekko je dociskając do środka. Pozostawić do stężenia na kilka godzin.
pyszności :)
OdpowiedzUsuńBudyń potraktować jako proszek, czy ma być najpierw ugotowany ?
OdpowiedzUsuńMa być proszek :) Czekam na fotkę!
UsuńZ góry dziękuję za odpowiedź . MARIA-ANNA
OdpowiedzUsuń