Nie jestem weganką. Nie dałabym rady, po prostu :) Ale kiedyś czytałam artykuł o produkcji domowego mleka roślinnego i tak mi się spodobał, że stwierdziłam: Czemu nie?
Było kokosowe, ale tak dobre, że mogłam zapomnieć o zdjęciu, a teraz jest owsiane. Robione już dwukrotnie, bo z tej ilości wychodzą dwie buteleczki i tak naprawdę znikają przeważnie do owsianki na śniadanie :)
Teraźniejsze zrobiłam na potrzeby konkursu Inki, tam tez w tle mogliście zobaczyć je po raz pierwszy ;)
Składniki:
100g płatków owsianych
750ml zagotowanej, ale nie wrzącej wody
Sposób przygotowania:
Odmierzoną ilość płatków zmielić w rozdrabniaczy na pył. Zalać wodą i odstawić pod przykryciem na ok 40 minut. Po upływie tego czasu mieszamy i przelewamy przez gęste sito, dobrze odciskamy. Papkę wywalamy, a mleko przelewamy do buteleczek i chowamy do lodówki, gdzie możemy przechowywać ok dwóch dni.
Było kokosowe, ale tak dobre, że mogłam zapomnieć o zdjęciu, a teraz jest owsiane. Robione już dwukrotnie, bo z tej ilości wychodzą dwie buteleczki i tak naprawdę znikają przeważnie do owsianki na śniadanie :)
Teraźniejsze zrobiłam na potrzeby konkursu Inki, tam tez w tle mogliście zobaczyć je po raz pierwszy ;)
Składniki:
100g płatków owsianych
750ml zagotowanej, ale nie wrzącej wody
Sposób przygotowania:
Odmierzoną ilość płatków zmielić w rozdrabniaczy na pył. Zalać wodą i odstawić pod przykryciem na ok 40 minut. Po upływie tego czasu mieszamy i przelewamy przez gęste sito, dobrze odciskamy. Papkę wywalamy, a mleko przelewamy do buteleczek i chowamy do lodówki, gdzie możemy przechowywać ok dwóch dni.
Swietny blog,przepis do ulubionych,podobnie jak na zakwas do barszczyku bez razowca.Dzis jestem u Ciebie pierwszy raz i jeszcze nie raz tu wpadne.Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńMiło mi to słyszeć! Wpadaj częściej, testuj, dziel się opiniami i zdjęciami :) Pozdrawiam nocną porą :)
Usuń