Uwielbiam makaron z bazyliowym pesto. Idąc tym tropem postanowiłam zrobić własną wersję z pietruszki, która bujnie wyrosła w tym roku i jeszcze nie tak dawno zebrałam ostatnią partię.
Z dodatkiem odrobiny czosnku, kolorowego pieprzu i orzechów jest smacznym dodatkiem do moich dań.
Przygotowane możemy przechowywać do tygodnia w lodówce, ale jeśli je spasteryzujemy, to ten czas zdecydowanie się wydłuży.
Składniki na 1 słoiczek WECK (200ml):
1 spory pęczek pietruszki
2 ząbki czosnku
50g orzechów włoskich
½ szklanki oliwy z oliwek
sól, kolorowy pieprz do smaku
Sposób przygotowania w Tefal Companion:
W misie Tefal Companion zakładamy ostrze tnące. Umieszczamy wszystkie składniki, zakładamy koszyczek, który zmniejszy powierzchnię pracy i uruchamiamy PULS na 20 sekund. Następnie szpatułką zgarniamy pesto ze ścianek misy i ponownie miksujemy na prędkości 12, do uzyskania pożądanej przez nas konsystencji. Czym krócej, tym pesto lepsze!
Przekładamy do słoiczka, zalewamy resztą oliwy i posypujemy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Zamykamy i przechowujemy w lodówce do 3 tygodni.
Sposób przygotowania:
Natkę pietruszki przebieramy, zgrubiałe łodygi odcinamy, pozostawiając tylko miękkie jej części i listki. Dodajemy czosnek, orzechy, odrobinę soli i połowę oliwy. Wszystko dokładnie miksujemy. Przekładamy do słoiczka, zalewamy resztą oliwy i posypujemy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Zamykamy i przechowujemy w lodówce do 3 tygodni.
Z dodatkiem odrobiny czosnku, kolorowego pieprzu i orzechów jest smacznym dodatkiem do moich dań.
Przygotowane możemy przechowywać do tygodnia w lodówce, ale jeśli je spasteryzujemy, to ten czas zdecydowanie się wydłuży.
Składniki na 1 słoiczek WECK (200ml):
1 spory pęczek pietruszki
2 ząbki czosnku
50g orzechów włoskich
½ szklanki oliwy z oliwek
sól, kolorowy pieprz do smaku
Sposób przygotowania w Tefal Companion:
W misie Tefal Companion zakładamy ostrze tnące. Umieszczamy wszystkie składniki, zakładamy koszyczek, który zmniejszy powierzchnię pracy i uruchamiamy PULS na 20 sekund. Następnie szpatułką zgarniamy pesto ze ścianek misy i ponownie miksujemy na prędkości 12, do uzyskania pożądanej przez nas konsystencji. Czym krócej, tym pesto lepsze!
Przekładamy do słoiczka, zalewamy resztą oliwy i posypujemy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Zamykamy i przechowujemy w lodówce do 3 tygodni.
Sposób przygotowania:
Natkę pietruszki przebieramy, zgrubiałe łodygi odcinamy, pozostawiając tylko miękkie jej części i listki. Dodajemy czosnek, orzechy, odrobinę soli i połowę oliwy. Wszystko dokładnie miksujemy. Przekładamy do słoiczka, zalewamy resztą oliwy i posypujemy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Zamykamy i przechowujemy w lodówce do 3 tygodni.
Zapraszam do zapoznania się z ofertą WECK Polska (kliknij na truskawkę;) )
rewelacyjny pomysł, musi być niezwykle aromatyczne :)
OdpowiedzUsuń