Każdy Rodzic chce dla swoich dzieci jak najlepiej. Ja jestem właśnie jednym z nich i bardzo zależało mi by Adaś jadł obiadki przygotowane przeze mnie. Nie zawsze się udaje, bo albo nie smakuje, albo woli mleczko, albo po prostu ma taki dzień, że nie i koniec!
Przypuszczam, że tak jak i u Olusia, po jakimś czasie ten bunt minie (co ja mówię, on nie minie, on tylko zmieni swoje ukierunkowanie :D) i wszelkie warzywne jak i owocowe potrawy będziemy zjadać z wielką przyjemnością.
By mi się jednak nic nie marnowało, wpadłam na sposób i pasteryzuję posiłek w słoiku. Jest to o tyle fajne, że zawsze mogę wyciągnąć "własny" w najmniej oczekiwanym momencie. Mogę też podawać zupki na zmianę, by dziecku się nie znudził jeden smak.
Z pomocą przy takich właśnie zupkach przyszły mi weki od Weck Polska, gdzie małe pojemności (ok 200ml) doskonale się sprawdzają. Są praktyczne, solidnie wykonane i ślicznie się prezentują. Ale to możecie sami zobaczyć i ocenić ;)
Składniki:
1 malutki ziemniak
1 marchewka
1/3 korzenia pietruszki (3cm kawałek)
1 łyżka ugotowanego ryżu
½ łyżeczki oliwy z oliwek
1 szklanka wody
Sposób przygotowania:
Warzywa myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki. Zamiast kroić, marchewkę i pietruszkę możemy zetrzeć na tarce. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie gotujemy w garnuszku łyżkę ryżu. Gdy warzywa będą miękkie, a wody pozostanie nie więcej niż 1/3 szklanki dodaję ½ łyżeczki oliwy z oliwek oraz ugotowany, odcedzony ryż.Wszystko miksujemy na gładki krem, przekładamy do wecka i pasteryzujemy ok 5 minut od momentu zagotowania.
Przypuszczam, że tak jak i u Olusia, po jakimś czasie ten bunt minie (co ja mówię, on nie minie, on tylko zmieni swoje ukierunkowanie :D) i wszelkie warzywne jak i owocowe potrawy będziemy zjadać z wielką przyjemnością.
By mi się jednak nic nie marnowało, wpadłam na sposób i pasteryzuję posiłek w słoiku. Jest to o tyle fajne, że zawsze mogę wyciągnąć "własny" w najmniej oczekiwanym momencie. Mogę też podawać zupki na zmianę, by dziecku się nie znudził jeden smak.
Z pomocą przy takich właśnie zupkach przyszły mi weki od Weck Polska, gdzie małe pojemności (ok 200ml) doskonale się sprawdzają. Są praktyczne, solidnie wykonane i ślicznie się prezentują. Ale to możecie sami zobaczyć i ocenić ;)
Składniki:
1 malutki ziemniak
1 marchewka
1/3 korzenia pietruszki (3cm kawałek)
1 łyżka ugotowanego ryżu
½ łyżeczki oliwy z oliwek
1 szklanka wody
Sposób przygotowania:
Warzywa myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki. Zamiast kroić, marchewkę i pietruszkę możemy zetrzeć na tarce. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie gotujemy w garnuszku łyżkę ryżu. Gdy warzywa będą miękkie, a wody pozostanie nie więcej niż 1/3 szklanki dodaję ½ łyżeczki oliwy z oliwek oraz ugotowany, odcedzony ryż.Wszystko miksujemy na gładki krem, przekładamy do wecka i pasteryzujemy ok 5 minut od momentu zagotowania.
O jak bosko! Ty to jesteś SUPERMAMA! Dwoje dzieciaczków i jeszcze domowe słoiczki zamiast kupnych gotowców. Mega podziwiam!
OdpowiedzUsuńStaram się jak mogę Gosia ;)
UsuńNa pewno skorzystam w niedługim czasie z przepisu:-)
OdpowiedzUsuńJak najbardziej polecam, mam nadzieję, że Córci posmakuje 😳
Usuń