Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

wtorek, 2 stycznia 2018

Szpinakowe choinki z czekoladą

Uwielbiam Boże Narodzenie i całą tą "oprawę". Sam fakt ubierania choinki jakoś mnie specjalnie nie cieszy, ale w momencie kiedy już jest taka gotowa, ubrana i z setkami migoczących światełek, to nie mam ochoty oczu od niej odrywać! 
Wiem, że już po świętach, ale w moim sercu ciągle jeszcze pozostają wspomnienia i chyba nawet nie chcę się z nimi jakoś specjalnie rozstawać. Niech ten cudowny, magiczny czas trwa jak najdłużej!
Świąteczne #ciastojakzobrazka czeka ponad tydzień na publikację, a te choineczki przygotowałam zaledwie wczoraj na powitanie Nowego Roku i jakoś aż mnie świerzbiło, by usiąść i spisać wszystko po kolei jak je przygotowałam i podzielić się tym z Wami. Jestem ogromnie zadowolona z pierwszej w tym roku sesji zdjęciowej, bo -przynajmniej tak mi się wydaje- udało mi się zachować taki leśny klimat na nich. W lesie zawsze jest ciut ciemniej, śnieg leży tylko gdzieniegdzie, a jedzenia poszukują piękne sarny i jelenie. I tak też jest u mnie. 
Choć zapach ciasteczek nieco się różni od zapachu drzew, to już sam ich widok wprawiał mnie w błogi nastrój :) Tym samym nie omieszkam się dodać ich na konkurs organizowany przez #beko na portalu Durszlak. 
Mam nadzieję, że spodobają się Wam tak, jak podobają się mi!
Szczęśliwego Nowego Roku raz jeszcze dla wszystkich! 


Składniki na 6 sztuk

Biszkopt:
180g szpinaku baby
3 jajka
1/3 szklanki oleju
sok z 1/2 cytryny
1/2 szklanki cukru kryształu
ok 250-300g mąki tortowej
1 niezbyt pełna łyżeczka proszku do pieczenia

Krem czekoladowy:
125ml śmietanki 30%
150g gorzkiej czekolady
1 łyżka kakao
50g masła

Dodatkowo:
6 ciastek oreo (idealne byłyby czekoladowe, ale niestety- nie dostałam ich w sklepie)
1 biała czekolada
70ml słodkiej 30% śmietanki
Cukier puder

Sposób przygotowania

Biszkopt:
Szpinak miksujemy z olejem i sokiem z cytryny. Jajka ubijamy z cukrem kryształem, powoli dodajemy masę szpinakową, a na końcu stopniowo dosypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Połączone składniki przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę z wyposażenia piekarnika. Wyrównujemy i pieczemy do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180⁰C, ok 15 minut. Przekładamy na deseczkę i okrągłymi foremkami w 6-7 różnych rozmiarach wycinamy po 6 krążków. Ja użyłam tak naprawdę pucharka do deserów (nim wycięłam dwa normalne krążki po czym jeden jeszcze troszkę przycięłam dookoła, później posłużyłam się literatką, a na końcu kieliszkiem. Za każdym razem wycinałam po dwie sztuki, z czego jeden jeszcze zmniejszałam o dosłownie kilka milimetrów.

Krem:
W kąpieli wodnej podgrzewamy śmietankę, do gorącej dodajemy kostki czekolady, kakao oraz masło. Pozostawiamy pod przykryciem na 2 minuty po czym mieszamy do połączenia się składników. Studzimy. Gdy krem zacznie gęstnieć, przekładamy do worka cukierniczego z okrągłą końcówką o śr. ok 5mm. Wyciskamy odrobinę na każde oreo, przyklejamy największy biszkopt i dalej postępujemy tak samo aż do wykorzystania krążków z biszkoptu. Wstawiamy do lodówki na ok 30 minut.

Dekoracja:
Śmietankę podgrzewamy w kąpieli wodnej. Dodajemy połamaną białą czekoladę, a po ok 2 minutach mieszamy do połączenia składników. Jeszcze ciepłą czekoladą zdobimy schłodzone choinki (najlepiej zrobić to na kracie do studzenia, bo czekolada spływa na sam dół). Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem imitującym śnieg. Jako że ciasteczka mogą być dla kogoś zbyt duże "na raz", warto część przekroić na pół, nożem lub za pomocą nitki:


 Choineczki w przekroju wyglądają bardzo apetycznie i skuszą się na nią nawet najwięksi przeciwnicy słodyczy, domagając się chwilę później drugiej połówki... ;)
Gotowe, ale nie obsypane cukrem pudrem ciasteczka przechowujemy pod przykryciem, dzięki czemu biszkopt będzie mięciutki i wilgotny w środku, co znacznie wpływa na  jego smak.


Ciasto jak z obrazka

Przyciski społecznościowe dostarczyły profilki.pl

2 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.