Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

poniedziałek, 11 grudnia 2017

Pampuchy drożdżowe z mięsem

Mój odwieczny problem, co z tym mięsem z rosołu zrobić, znalazł kolejne "ujście". Tym razem skorzystałam z przychylności Męża. Bo wiecie... strasznie pokochał pampuchy 💓 Wiedziałam więc, że zje na obiad, a jak zostanie to jeszcze do pracy weźmie i się nie zmarnuje. Mięso akurat pasuje do nich idealnie, więc tym bardziej było mi to na rękę, by te dwie rzeczy połączyć.
Zastanawiałam się tylko nad sosem i szczerze powiedziawszy w planach był pomidorowy lub pieczarkowy, ale gdzieś mi już czasu brakło, więc zostało na zwykłej słonince. Co wcale nie znaczy, że było mniej smacznie 😜
Powiem Wam też, że w życiu nie jadłam  parowańców (tak to się odmienia?), a pierwsze zrobiłam gdy otrzymałam bambusowe sitka do parowania potraw. Są fajne, nie zaprzeczam, ale gdybym chciała uparować wszystkie, to zeszło by mi do wieczora. Dlatego w tym przypadku posłużyłam się nasadką do gotowania na parze, dołączoną do mojego Tefal Companiona. Poszło zdecydowanie sprawniej, bo na 3 razy ;) I tak jak myślałam, Mąż zadowolony :)


Składniki na ok 15 sztuk

Pampuchy:
Ok 4 szklanki mąki
1 szklanka mleka
35g drożdży świeżych
4 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka cukru
½ łyżeczki soli
1 jajko

Nadzienie:
300g gotowanego mięsa drobiowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
Sól, pieprz do smaku
1 małe jajko

Dodatkowo:
Słonina do omaszczenia

Sposób przygotowania w Tefal Companion
Farsz:
Wszystkie składniki umieszczamy w misie TC z założonym ostrzem ultra blade. Ustawiamy prędkość 10, czas 1 minutę. Nawilżonymi olejem dłońmi odrywamy po odrobinie mięsa i formujemy kuleczkę ciut większą od orzecha włoskiego w łupinie. Schładzamy.

Pampuchy:
Mleko, drożdże, cukier oraz 1 łyżkę mąki przekładamy do misy z założonym ostrzem do wyrabiania. Ustawiamy prędkość 2, temp. 35⁰C oraz czas 2 minuty. Po sygnale otwieramy wieko robota i dodajemy pozostałe składniki. Uruchamiamy program pastry 1. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut.

Przygotowanie:
Gotowe ciasto przekładamy na wysypaną mąką stolnicę. Wyrabiamy i dzielimy na ok 15 części (tyle ile mamy kuleczek mięsa). Każdą rozpłaszczamy, nakładamy mięso i zlepiamy. Nadajemy okrągły kształt i odstawiamy do ponownego lekkiego wyrośnięcia (10 minut spokojnie wystarczy).
Do misy TC nalewamy ok 1½l wody, nakładamy parowar. Spód smarujemy olejem, układamy kilka pampuchów w większych odstępach, bo pampuchy sporo urosną i uruchamiamy program „Steam” na 30 minut. Po tym czasie pampuchy wyciągamy, układamy kolejne, ponownie włączamy program, ale parujemy już tylko 15 minut każde. Podajemy na ciepło ze skwarkami.

Sposób przygotowania tradycyjny

Farsz:
Mięso, cebulę, czosnek przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, łączymy z jajkiem, doprawiamy. Nawilżonymi olejem dłońmi odrywamy po odrobinie mięsa i formujemy kuleczkę ciut większą od orzecha włoskiego w łupinie. Schładzamy.

Pampuchy:
Z połowy mleka, drożdży, cukru oraz łyżki mąki przygotowujemy zaczyn. Łączymy składniki i pozostawiamy do wyrośnięcia. W większej misie umieszczamy przesianą mąkę, dodajemy zaczyn, jajko, pozostałe mleko, sól oraz olej. Składniki łączymy mikserem z założonym hakiem lub dłonią. Pozostawiamy do wyrośnięcia.

Przygotowanie:
Gotowe ciasto przekładamy na wysypaną mąką stolnicę. Wyrabiamy i dzielimy na ok 15 części (tyle ile mamy kuleczek mięsa). Każdą rozpłaszczamy, nakładamy mięso i zlepiamy. Nadajemy okrągły kształt i odstawiamy do ponownego lekkiego wyrośnięcia (10 minut spokojnie wystarczy).
W garnku gotujemy wodę, nad nim umieszczamy wkład do gotowania na parze wysmarowany oliwą lub nakładamy tetrową pieluchę i mocno obwiązujemy, by pod wpływem ciężaru nie spadła. Umieszczamy po kilka pampuchów i pod przykryciem (pokrywka lub drugi tej samej wielkości garnek) parujemy ok 15 minut. Podajemy na ciepło ze skwarkami.

4 komentarze:

  1. Super przepis na bardzo syty obiad i wykorzystanie mięsa z rosołu. Przygotowałam pampuchy z sosem grzybowym, nie miałam u siebie w domu suszonych grzybów więc skorzystałam z koncentratu grzybowej od Krakusa. Wyszło bardzo aromatycznie i wszystkim w domu smakowało.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Następnym razem koniecznie proszę o zdjęcie 😍 cieszę się że smakowało i serdecznie pozdrawiam 😉

      Usuń
  2. Super przepis, czytelna instrukcja. A czy doradzisz jak odgrzać przygotowane pampuchy?

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie najlepiej sprawdza się ponowne uruchomienie parowara ;)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.