Lubię ciasta bez pieczenia, to nie ulega wątpliwości:) Bananowa delicja
jest jednym z nich, delikatne połączenie herbatników, delicji, kremu,
bananów i galaretki stanowią pyszny deser!
Składniki:
Na blaszkę 35cm x 24cm:
3 opakowania ciastek delicje (pomarańczowe 147g)
2.5 opakowania herbatników (200g jedno)
5 bananów
2 kostki masła lub margaryny
3 łyżki cukru pudru
4 szklanki mleka
3 budynie waniliowe
2 galaretki pomarańczowe
Sposób przygotowania:
1. Formę wykładamy folią spożywczą, co uchroni ją przed zbytnik
pobrudzeniem przez krem oraz galaretkę. Spód wykładamy delicjami o smaku
pomarańczowym, a "szpary" pozostawione między nimi zasypujemy
pokruszonymi kilkoma herbatnikami.
2. Z całości mleka odlewamy szklankę, w której rozpuszczamy budynie
waniliowe. Resztę zagotowujemy i wlewamy rozmieszane budynie. Odkładamy
do wystygnięcia. W tym samym czasie rozpuszczamy galaretki pomarańczowe-
tak jak na opakowaniu.
3. Miękkie masło ucieramy wraz z cukrem pudrem w makutrze bądź mikserem.
Dodajemy po odrobinie przestudzony budyń, mieszamy aż do uzyskania
gładkiej masy. Obieramy banany i kroimy w plasterki ok 0.5cm.
4. Krem dzielimy na 3 części. Pierwszą wylewamy na delicję, układamy
plasterki banana i przykrywamy warstwą herbatników. Znowu kolejna porcja
kremu, banany i herbatniki. Ostatnia warstwa kremu, banany i tężejąca
galaretka pomarańczowa.
5. Ciasto odkładamy do lodówki do całkowitego schłodzenia. Ja robiłam
wieczorkiem więc całą noc leżało w lodówce- tam mu najlepiej:)
Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Stanowczo za dużo tłuszczu aż 2 kostki nie dałoby sie zmniejszyc ?
OdpowiedzUsuńPewnie, że by się dało, ale na taką blaszkę i by tyle razy przełożyć, to po prostu byłoby niemożliwością. Zwiększając ilość budyniu i bananów a zmniejszając tłuszczu myślę że zrobiłaby się mamałyga, a nie krem ;) Ja bynajmniej nie podejmę się takiej próby ;)
UsuńWygląda pysznie,tylko ja bym na spód dała herbatniki,a delicje w mmiejsce jednej warstwy herbatników,lepiej sie bedzie trzymal spód.
OdpowiedzUsuńA wiesz że chyba masz rację ;) No ale nie pomyślałam o tym jak robiłam ;) Będzie na zaś! Pozdrawiam :)
Usuń