Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

czwartek, 30 października 2014

Sałatka warstwowa z pierożkami tortellini

Sałatka która posmakowała moim domownikom i na stałe wpisała się w imprezowe menu.


Składniki:

1 opakowanie pierożków tortellini z szynką
2 piersi z kurczaka
1 puszka kukurydzy
pół główki sałaty lodowej
3 pomidory
pół ogórka szklarniowego długiego
słoik papryki konserwowej (ok 500g)
ziarna słonecznika (można podprażyć)

Sos czosnkowy:
3 łyżki śmietany
3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
5 ząbków czosnku
przyprawa tzatziki, sól, pieprz, maggi

Sposób przygotowania:

1. Pierożki gotujemy ok 10 min w osolonej wodzie. Kurczaka kroimy na małą kosteczkę i smażymy z dodatkiem przyprawy gyros. Studzimy jedno i drugie.

2. Sałatę kroimy na małe części, pomidory, paprykę w kostkę, ogórka w pół talarki. Kukurydzę płuczemy i odcedzamy.

3. Układamy warstwy w wysokim najlepiej szklanym naczyniu. Sałata- pomidor- kurczak- połowa sosu czosnkowego- sałata- pomidor- ogórek- kukurydza- papryka- pierożki- kurczak- reszta sosu czosnkowego i reszta sałaty. Posypujemy ziarnami słonecznika.

27 komentarzy:

  1. Dobrze jest słonecznik uprażyć na suchej patelni.

    OdpowiedzUsuń
  2. A czym zastąpić tortelini
    Bo nie mam zapomnialam kupić :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu szczerze powiedziawszy zastąpić tortellini jest ciężko- no chyba jedynie uszkami z mięsem lub grzybami, ale domyślam się że z tym możesz też mieć problem. Może po prostu użyj większej ilości filetów drobiowych i przełóż sałatkę nimi, tam gdzie miało być tortellini?

      Usuń
  3. przepisałam ręcznie. ale skoro nie chce autorka aby ludzie kopiowali i robili jej przepisy to po dibła je zamieszcza w internecie??.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Droga Anonimko!
      Czemu nie miałabym publikować komentarzy? Publikuję wszystkie, przejrzyj to może dostrzeżesz jeszcze jakieś mniej pochlebne, prócz tych Twoich. Po drugie Twój komentarz nie świadczy o mnie tylko o Tobie i Twojej niekompetencji, bo każdy kto chce mieć przepis wystarczy że kliknie pod nim ikonkę z drukarką... Ale lepiej tu bruździć niż sprawdzić i uważnie przeglądnąć :D

      Usuń
  4. akurat , cieszy komentarz, haha, zaden negatywny nie ujrzy swiatła dziennego , bo nie zostanie zatwierdzony, obłuda

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wygląda...Warto spróbować

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda, smakowicie. Będziemy próbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Produkty juz kupione.Teraz wystarczy zrobic.Wyglada pysznie

    OdpowiedzUsuń
  9. Salatka jest super smaczna !!! Robilam ja juz kilka razy z tego przepisu. Salate lodowa zastapilam kapusta pekinska, slonecznik praze na suchej patelni, sos robie bez smietany. W naczyn ukladam po jednej warstwie skladnikow.

    OdpowiedzUsuń
  10. Czym moge zastapic sos czosnkowy? Nie lubię czosnku :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Domyślam się, że to Pani pytała na fb? Tak jak pisałam- najlepiej połączyć majonez z ostrym ketchupem ;)

      Usuń
  11. Odpowiedzi
    1. Przepraszam że to piszę, może powinnam ugryźć się w język, ale komentarz ten jest mało wiarygodny. Nie dość, że wygląda jakby pisał go przedszkolak, to jeszcze nie ma Pan/i odwagi się podpisać. Co dokładnie nie smakowało, może więcej szczegółów, bo aż mi się wierzyć nie chce, że przepis był choć raz wypróbowany...

      Usuń
  12. wygląda smakowicie spróbujępozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy mozna podac ta salatke bez salaty?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko można, ale to już nie będzie to samo! Jeśli komuś nie odpowiada lodowa to może warto zamienić ją choćby na masłową albo liście szpinaku?

      Usuń
  14. Wygląda apetycznie i przypuszczam, że będzie także smaczna, wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  15. Sałatka jest przepyszna, bardzo polecam!
    Zrobiłam bez papryki, bo zapomniałam kupić, ale nie ujęło to ani trochę z jej wspaniałości. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karolino! Ogromnie dziękuję za pozytywną opinię :) To właśnie dzięki takim osobom człowiek wie, że to co robi ma sens. Ciągle mi się wydaje, że nikt nie korzysta z przepisów, bo tak mało opinii i zdjęć dotyczących moim przepisów, więc te pojedyncze są na wagę złota :) Raz jeszcze ogromnie dziękuję i polecam się na przyszłość :)Pozdrawiam!

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.