Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

sobota, 5 listopada 2016

Słodki "Salceson"

Jeśli lubicie bloki czekoladowe, to z pewnością i ten deser Wam się spodoba. Ja go uwielbiam i to chyba jedno z kilku ciast, które kojarzą mi się z Mamą i domem rodzinnym. 
Pamiętam jak wracała z "miasta" z woreczkiem galaretek w cukrze i pilnowała, byśmy jej nie zjedli, bo to właśnie do salcesonu. 
Do przygotowania prościutkie, więc raz dwa na zakupy i na niedzielę macie czekoladowy, pełen bakalii i galaretki deser.


Składniki:

2 paczki herbatników
25 dkg masła
25 dkg cukru pudru
1 budyń czekoladowy
5 dkg kakao
20 dkg galaretek w cukrze
10 dkg rodzynek
10 dkg orzechów
10 dkg skórki pomarańczowej
2 jajka
3 łyżeczki żelatyny


Sposób przygotowania:

1. Bakalie posiekać niezbyt drobno. Masło roztopić, dodać cukier i cały czas mieszać do rozpuszczenia cukru. Wyłączyć pod garnkiem. Bakalie wymieszać z budyniem, kakaem oraz na końcu z jajkami. Dodać do masy z masła i cukru.
2. Żelatynę zalać ok 4 łyżkami wody, tak by cała nasiąkła i stężała. Następnie rozpuścić ją w kąpieli wodnej lub zagotować 1/2 szklanki mleka i nim zalać stężałą żelatynę. Delikatnie przestudzoną wlać do masy, dodać pokruszone herbatniki, wymieszać i przelać do formy. Na końcu dodać kolorowe galaretki w cukrze, lekko je dociskając do środka. Pozostawić do stężenia na kilka godzin.



5 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz:) Bardzo mnie on cieszy:)