Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

czwartek, 30 listopada 2017

Pieczone pierożki z nadzieniem dyniowym

Lubię czasem pokombinować w kuchni i spróbować czegoś nowego. Tak właśnie było z tymi pierożkami. Zrobiłam je "przy okazji" i na próbę. Zostało mi tłuczonych ziemniaków, a w lodówce był otwarty słoiczek dyniowego puree, który czekał na właściwy moment, by go wykorzystać. Kremowych zup dyniowych moje chłopaki nie lubią, więc robię małe porcje dla siebie, a tu mnie mile zaskoczyli, bo po upieczeniu, po przestudzone chętnie sięgali. Cieszy mnie to ogromnie, bo ich "dieta" opiera się ciągle na jednym i tym samym i okropnie boją się nowości. To już nawet nie jest na zasadzie, że czegoś nie lubią, bo oni nawet nie chcą spróbować, by móc to stwierdzić. Młodszy- Adaś jeszcze jakoś współpracuje w tej kwestii, ale Oluś to już jest nr 1 w kombinowaniu, co by tu zrobić, by nie jeść... Także wiecie, te pierożki to taki mój sukces, prawie wychowawczy :)
Nam najlepiej smakowały z sosem, a dokładniej z przecierem paprykowym, który miałam w słoiczku i na który przepis też już macie na blogu. Myślę, że ketchup czy sos czosnkowy też będzie ok. Chłopaki jedli bez niczego, bo akurat ten sos taki pikantniejszy, więc nawet nie chcieli.
Przepis dodaję do akcji #myAmbition organizowanym na portalu Durszlak, dlatego pierożki podałam na talerzu z serii Palette.



Składniki na ok 35 sztuk

Ciasto:
Ok 400g mąki pszennej
1 szklanka gorącej wody
2 łyżki oleju rzepakowego
1 płaska łyżeczka soli

Farsz:
400g gotowanych ziemniaków
4 łyżki puree dyniowego
1 cebula
2 łyżki oleju rzepakowego
Ok 1 płaska łyżeczka soli
Ok ½ łyżeczki pieprzu

Dodatkowo:
1 żółtko
3 łyżki mleka
Czarnuszka

Sposób przygotowania

Ciasto:
Do przesianej mąki dodajemy sól oraz olej, następnie stopniowo dolewamy wodę cały czas siekając. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na ok 30 minut, na wysypanej mąką desce pod szklanym przykryciem. Wałkujemy na grubość ok 3mm, wycinamy krążki wielkości szerszej szklanki. Przed nałożeniem farszu delikatnie ściskamy palcami środek ciasta tworząc lekkie wgłębienie.

Farsz:
Gotowane ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy dyniowe puree, usmażoną na oleju i przestudzoną cebulkę oraz przyprawy: sól i pierz. Nakładamy na każdy krążek i zlepiamy dokładnie. 

Pierożki:
Gotowe pierogi wrzucamy na gotującą się, osoloną wodą i wyciągamy tuż po wypłynięciu na wierzch. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy żółtkiem rozmieszanym z mlekiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190⁰C przez ok 15 minut. 


Już teraz macie szansę zyskać 10% rabatu na produkty Ambition w sklepie Dajar na hasło ZDROWA-JESIEŃ  (rabat obowiązuje do 31.12.2017r.)

2 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.