Jeśli tylko masz dostęp do ciasta francuskiego, pamiętaj że można z jego pomocą wyczarować prawdziwe cudeńka!
Te choineczki są tego przykładem :) W miarę szybkie do przygotowania, a wyglądają bardzo efektownie. Ucieszą zwłaszcza najmłodszych.
Składniki na ok 10 sztuk:
1 płat ciasta
francuskiego
4 kostki czekolady
deserowej
4 suszone morele
2 łyżki suszonej
żurawiny lub rodzynek
10 migdałów
Dodatkowo:
1 tabliczka białej
czekolady
1 łyżeczka herbaty
matcha
2 łyżki mleka
Wiórki kokosowe
Wykałaczki
Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie
dzielimy na 10 (ok 1½cm) pasów wzdłuż dłuższego boku. Na wykałaczkę nabijamy
migdał (wcześniej wystarczy zrobić dziurkę metalowym szpikulcem) i nabijamy
wstążki ciasta francuskiego układając je na kształt choinki. Pomiędzy warstwami
układamy drobno posiekane bakalie oraz kawałki czekolady deserowej. Choinki
wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na ok 12-15 minut.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy herbatę matcha a jeśli
czekolada stwardnieje- 2 łyżki mleka. Płynną w zielonym kolorze polewamy po
choineczkach, a następnie posypujemy je wiórkami kokosowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.