Na szczęście ktoś wpadł na pomysł zrobienia kuleczek kokosowych w domowych warunkach i choć może nie są idealnie białe i chrupkie jak te ze sklepu, to w smaku całkiem smaczne!
I jest ich znacznie więcej niż w kartonowym pudełeczku z czerwoną kokardką... :)
Dacie się namówić...?
Składniki na ok 40 sztuk:
120g masła
35g cukru pudru
150g wiórek kokosowych
+ 100g do obtoczenia
2 tabliczki białej
czekolady
Ok 40 sztuk
blanszowanych migdałów
1 płat suchego wafla/
ewentualnie herbatników maślanych
Sposób przygotowania:
Czekoladę łamiemy na
kosteczki i topimy w kąpieli wodnej. Studzimy.
Masło ucieramy z cukrem
pudrem, powoli dodajemy czekoladę, wiórki kokosowe oraz całkowicie skruszonego
wafla. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy i wstawiamy do lodówki na minimum
pół godziny. Po tym czasie łyżeczką nabieramy w dłoń krem, rozpłaszczamy, na
środku układamy migdała bez łupki i zwijamy w kuleczkę. Obtaczamy w pozostałym
kokosie. Pralinki przed podaniem mocno schładzamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.