Dziś możemy spotkać to warzywo w kilku kolorach i kształtach, a przygotowane z nich potrawy w niczym nie przypominają tych z przed jeszcze kilku lat.
Co prawda nie jest je prosto dostać, zwłaszcza na wioskach, ale jak mi się udało (fuksem jakimś!) to wierzę, że i Wam się uda ;)
#OlejKonwenanse i przygotuj dziś razem ze mną i #OlejWielkopolski pyszny krem z zielonego kalafiora Romanesco.
Składniki:
1 duży kalafior
romanesco
1 mały kalafior zwykły
3 kostki mrożonego
szpinaku
1 litr bulionu warzywnego
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżki Wielkopolskiegooleju rzepakowego
Sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
Po łyżce gęstej kwaśnej
śmietany na porcję
Ok 3 łyżki prażonych
orzeszków pini
Groszek ptysiowy
Sposób przygotowania:
Olej podgrzewamy na
patelni, wrzucamy posiekaną cebulkę oraz przepuszczony przez praskę czosnek.
Podsmażamy i dodajemy podzielony na różyczki kalafior romanesco, kalafior
zwykły oraz szpinak (głównie dla uzyskania koloru). Mieszając co jakiś czas
smażymy ok 5 minut.
Warzywa przekładamy do
garnka, zalewamy przygotowanym bulionem i gotujemy ok 25 minut- do miękkości
kalafiora. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Blenderujemy.
Krem podajemy na ciepło w towarzystwie kleksa kwaśnej śmietany,
uprażonych orzeszków pinii oraz z groszkiem ptysiowym. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.