Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

niedziela, 3 grudnia 2017

Krem Romanesco

Kalafior- znany w polskiej kuchni już od dawna. Każdy chyba miał z nim styczność, zwłaszcza kiedy pojawiał się latem taki świeżutki i Mama podawała go na obiad tylko w towarzystwie masełka z bułką tartą. Macie takie wspomnienia...?
Dziś możemy spotkać to warzywo w kilku kolorach i kształtach, a przygotowane z nich potrawy w niczym nie przypominają tych z przed jeszcze kilku lat.
Co prawda nie jest je prosto dostać, zwłaszcza na wioskach, ale jak mi się udało (fuksem jakimś!) to wierzę, że i Wam się uda ;)
#OlejKonwenanse i przygotuj dziś razem ze mną i #OlejWielkopolski pyszny krem z zielonego kalafiora Romanesco.


Składniki:
1 duży kalafior romanesco
1 mały kalafior zwykły
3 kostki mrożonego szpinaku
1 litr bulionu warzywnego
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
Sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

Po łyżce gęstej kwaśnej śmietany na porcję
Ok 3 łyżki prażonych orzeszków pini
Groszek ptysiowy

Sposób przygotowania:

Olej podgrzewamy na patelni, wrzucamy posiekaną cebulkę oraz przepuszczony przez praskę czosnek. Podsmażamy i dodajemy podzielony na różyczki kalafior romanesco, kalafior zwykły oraz szpinak (głównie dla uzyskania koloru). Mieszając co jakiś czas smażymy ok 5 minut.
Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy przygotowanym bulionem i gotujemy ok 25 minut- do miękkości kalafiora. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Blenderujemy.
Krem podajemy na ciepło w towarzystwie kleksa kwaśnej śmietany, uprażonych orzeszków pinii oraz z groszkiem ptysiowym. Smacznego!

#OLEJKONWENANSE z Olejem Wielkopolskim

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.