Dlatego postanowiłam, że sama sobie zrobię choć w ilości takiej, że nawet nie pasteryzowałam, nie zakręcałam nawet słoików do pieczenia. Mąż miał gotowe słoiczki do pracy, choć tak jak mówię, szału z tej porcji nie było ;)
Jeśli chcecie i Wy poczuć smak domowej kiełbasianki, to koniecznie wypróbujcie przepis. Jak nie ze śliwką czy żurawiną, to przynajmniej samą. Na pewno nie pożałujecie!
Składniki na 7 słoiczków:
700g łopatki wieprzowej
300g karkówki
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
½ łyżeczki gałki
muszkatołowej
1 jajko
2 łyżki oleju
rzepakowego z oliwą
Konfitura żurawinowa (łyżka
na słoik)
Suszone śliwki (po 3-4
na słoik)
Dodatkowo:
Olej rzepakowy do
wysmarowania słoiczków
Bułka tarta do
wysypania słoiczków
Sposób przygotowania w
Tefal Companion:
Cebulę kroimy na
ćwiartki i wrzucamy do misy TC. Dodajemy czosnek, zakładamy koszyczek i
uruchamiamy na obrotach 10 i na czas 10 sekund. Dolewamy 2 łyżki oleju i
smażymy na obrotach 2 przez 5 minut w temp. 80⁰C. Następnie dodajemy mięso oraz
jajko i wyrabiamy masę przez 2 minuty na prędkości 12, w międzyczasie
zgarniając jeden raz mięso ze ścianek. Doprawiamy do smaku.
Sposób przygotowania
tradycyjny:
Mięso mielimy przez
maszynkę. Cebulę drobno siekamy i rumienimy na 2 łyżkach oleju rzepakowego z
dodatkiem oliwy, czosnek przepuszczamy przez praskę i dodajemy do mięsa.
Wyrabiamy z jajkiem oraz przyprawami.
Słoiczki smarujemy
cienką warstwą oleju, a następnie wysypujemy bułką tartą. Nakładamy mięso do ⅔ wysokości, a na wierzch dajemy
konfiturę żurawinową lub śliwki- wg własnego upodobania. Słoiki ustawiamy na
dużej blaszce, wkładamy do zimnego piekarnika i ustawiamy temp. 180⁰C. Pieczemy
najpierw przez godzinę bez pokrywek, a następnie zakręcamy (uwaga by się nie
poparzyć!) i pieczemy jeszcze ok 45 minut. Przestudzone przechowujemy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.