Jako że Mąż bardzo lubi grzybową, postanowiłam skorzystać z okazji i przygotować właśnie taki krem, który na bazie domowej warzywnej kostki spokojnie może być Waszym wigilijnym daniem.
Jako dodatek sprawdzi się tak naprawdę wszystko. U mnie były to ciasteczka z ciasta francuskiego, groszek ptysiowy i zielony mech, na który przepis znajdziecie już na blogu, właśnie -> TUTAJ.
Zapraszam do korzystania z przepisu i dzielenia się z innymi opinią na jego temat.
Ja zapewniam, że będzie smacznie!
100g suszonych grzybów
4 małe ziemniaki
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 marchewka
1 mała pietruszka
¼ średniej wielkości
selera
2 ziarenka ziela
angielskiego
1 liść laurowy
2 łyżki masła
2 łyżki domowej kostki
rosołowej warzywnej
1 łyżka śmietany
500ml wody
500ml wody z moczenia
grzybów
Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania w
Tefal Companion:
Grzyby suszone zalewamy
wodą- tak by całkowicie je pokryła, a na drugi dzień odsączamy (wodę
zostawiamy) i podsmażamy ok 10 minut na maśle. Jarzyny obieramy, kroimy na
mniejsze kawałki, a następnie wrzucamy do misy TC z nożem ultra blade. Uruchamiamy
na prędkości 12, ok.30 sekund. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy,
zalewamy wodą zwykłą oraz z suszonych grzybów i uruchamiamy program Soup P1. Po
ok 10 minutach dodajemy smażone grzyby, a po 35 minutach wyciągamy ziele
angielskie i liść laurowy, doprawiamy do smaku i dodajemy śmietanę uprzednio
zahartowaną odrobiną zupy. Uruchamiamy ponownie program.
Krem podajemy z groszkiem ptysiowym, słonym ciasteczkiem z
ciasta francuskiego lub makaronem typu
łazanki. Posypujemy mchem z pietruszki i bułki tartej lub po prostu natką
pietruszki.
Sposób przygotowania tradycyjny:
Grzyby suszone zalewamy
wodą- tak by całkowicie je pokryła, a na drugi dzień odsączamy (wodę
zostawiamy) i podsmażamy ok 10 minut na maśle.
Jarzyny obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Przerzucamy do garnka, dodajemy ziele angielskie,
liść laurowy, zalewamy wodą zwykłą oraz z suszonych grzybów. Po ok 20 minutach
dorzucamy grzyby, a po kolejnych 30 doprawiamy do smaku i łączymy ze śmietaną
zahartowaną wcześniej zupą. Wszystko razem miksujemy na gładki krem, który
podajemy z groszkiem ptysiowym, słonym ciasteczkiem z ciasta francuskiego lub makaronem typu łazanki. Posypujemy mchem
z pietruszki i bułki tartej lub po prostu natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.