Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

niedziela, 17 grudnia 2017

Wigilijny krem z suszonych grzybów

Prawda jest taka, że u nas grzyby je się przede wszystkim w pierogach, kapuście, ewentualnie żurku, ale wiem, że w niektórych regionach Polski zupa grzybowa jest jedną z tych potraw, bez których kolacja wigilijna w ogóle nie może mieć miejsca. Czyli coś jak u mnie barszcz czerwony z uszkami-właśnie z grzybami leśnymi. Choć te z dodatkiem pieczarek też są całkiem smaczne ;)
Jako że Mąż bardzo lubi grzybową, postanowiłam skorzystać z okazji i przygotować właśnie taki krem, który na bazie domowej warzywnej kostki spokojnie może być Waszym wigilijnym daniem.
Jako dodatek sprawdzi się tak naprawdę wszystko. U mnie były to ciasteczka z ciasta francuskiego, groszek ptysiowy i zielony mech, na który przepis znajdziecie już na blogu, właśnie -> TUTAJ.
Zapraszam do korzystania z przepisu i dzielenia się z innymi opinią na jego temat. 
Ja zapewniam, że będzie smacznie!

Składniki dla ok 4 osób:

100g suszonych grzybów
4 małe ziemniaki
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 marchewka
1 mała pietruszka
¼ średniej wielkości selera
2 ziarenka ziela angielskiego
1 liść laurowy
2 łyżki masła
2 łyżki domowej kostki rosołowej warzywnej
1 łyżka śmietany
500ml wody
500ml wody z moczenia grzybów
Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania w Tefal Companion:

Grzyby suszone zalewamy wodą- tak by całkowicie je pokryła, a na drugi dzień odsączamy (wodę zostawiamy) i podsmażamy ok 10 minut na maśle. Jarzyny obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, a następnie wrzucamy do misy TC z nożem ultra blade. Uruchamiamy na prędkości 12, ok.30 sekund. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, zalewamy wodą zwykłą oraz z suszonych grzybów i uruchamiamy program Soup P1. Po ok 10 minutach dodajemy smażone grzyby, a po 35 minutach wyciągamy ziele angielskie i liść laurowy, doprawiamy do smaku i dodajemy śmietanę uprzednio zahartowaną odrobiną zupy. Uruchamiamy ponownie program.
Krem podajemy z groszkiem ptysiowym, słonym ciasteczkiem z ciasta francuskiego  lub makaronem typu łazanki. Posypujemy mchem z pietruszki i bułki tartej lub po prostu natką pietruszki.


Sposób przygotowania tradycyjny:

Grzyby suszone zalewamy wodą- tak by całkowicie je pokryła, a na drugi dzień odsączamy (wodę zostawiamy) i podsmażamy ok 10 minut na maśle.
Jarzyny obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Przerzucamy do garnka, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, zalewamy wodą zwykłą oraz z suszonych grzybów. Po ok 20 minutach dorzucamy grzyby, a po kolejnych 30 doprawiamy do smaku i łączymy ze śmietaną zahartowaną wcześniej zupą. Wszystko razem miksujemy na gładki krem, który podajemy z groszkiem ptysiowym, słonym ciasteczkiem z ciasta francuskiego  lub makaronem typu łazanki. Posypujemy mchem z pietruszki i bułki tartej lub po prostu natką pietruszki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.