Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

niedziela, 3 grudnia 2017

Flaczki z boczniaków

Minęło może jakieś 2 miesiące od kiedy boczniaki na stałe zagościły w moim domu. Wcześniej, przyznaję, że nie miałam pojęcia, co mogłabym z nich zrobić, więc nie lądowały w koszyku podczas zakupów. Kiedy zrobiłam z nich pierwszy obiad, stwierdziłam, że są całkiem niezłe. Panierowane jak nasze polskie schaboszczaki też dały radę, więc czemu miałby nie smakować w zupie? Tak właśnie powstały flaczki, które z Mężem już uwielbiamy, choć nie mają w sobie ani grama mięsa.
Kiedy ostatnio wrócił po pracy zmarznięty i głodny, to aż fajnie było patrzeć jak ze smakiem zjadł całą porcję i dopiero na końcu zapytał... co to w ogóle było?
Usłyszawszy że flaczki, popatrzył spod byka (bo wiecie, tych "prawdziwych" nawet nie chce spróbować) i odetchnął z ulgą dopiero jak dotarło do niego, że to grzyby.
#OlejKonwenanse, pooszukuj trochę w kuchni i spraw radość bliskim razem z #OlejWielkopolski!


Składniki na 3 porcje:

300g boczniaków
1 duża marchewka
1 pietruszka (korzeń)
1 cebula
2 ząbki czosnku
Kawałek selera
2 małe liście laurowe
1 gałązka lubczyku
4 ziarenka ziela angielskiego
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Sól, pieprz do smaku
1 łyżka suszonego majeranku
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
Szczypta gałki muszkatołowej
Szczypta ostrej papryki
1 l. wody

Sposób przygotowania:

Boczniaki myjemy i osuszamy papierowymi ręcznikami. Kroimy w paseczki. Cebulę oraz czosnek drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzany olej. Rumienimy, po czym dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę, pietruszkę oraz selera. Smażymy dwie minutki, zalewamy wodą i dodajemy pozostałe składniki: grzyby, przyprawy oraz wodę. Gotujemy na małym ogniu ok 25 minut pod przykryciem. Jeśli trzeba ponownie doprawiamy. Podajemy na ciepło np. z pieczywem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.