Sałatki u mnie mają ogromne powodzenie, zwłaszcza tortowa na cieście szpinakowym ciągle figuruje na samej górze, ale myślę, że znajdzie się jeszcze spora grupa osób, które bez jarzynowej życia sobie nie wyobrażają.
U mnie takim zwolennikiem jest zdecydowanie Mąż i jeśli chcę by sałatka została zjedzona, to wystarczy zrobić właśnie tę. Inne zje, owszem, ale w ilości powiedziałabym- degustacyjnej 😜
W rodzinnym domu natomiast sałatka jarzynowa się już tak przejadła, że Tata choćby miał głodować, to pewnie by nie zjadł 😁
A jak jest u Was? Lubicie i robicie czy raczej omijacie szerokim łukiem...?
Składniki na tortownicę o śr 16cm
250g marchwi (waga przed obraniem)
250g korzenia pietruszki (przed obraniem)
150g korzenia selera (przed obraniem)
250g korzenia pietruszki (przed obraniem)
150g korzenia selera (przed obraniem)
lub mały słoiczek selera konserwowego
3 średniej wielkości ziemniaki
2 ogórki kiszone
1 duże jabłko
4 jajka
1 puszka groszku konserwowego
3 łyżki majonezu +2 na wierzch
3 średniej wielkości ziemniaki
2 ogórki kiszone
1 duże jabłko
4 jajka
1 puszka groszku konserwowego
3 łyżki majonezu +2 na wierzch
1 łyżka musztardy
sól, pieprz do smaku
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Warzywa: marchew, pietruszkę, ziemniaki i seler umyć i ugotować do
miękkości. Obrać ze skórek i pokroić w kostkę. Obrać i pokroić w kostkę także
jabłko, ogórki i szynkę. Dodać odcedzony groszek konserwowy, majonez oraz
przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać i przełożyć do tortownicy, mocno
dociskając. Pozostawić na minimum kilka godzin w lodówce, najlepiej na całą
noc. Przed podaniem przełożyć ostrożnie na talerz, przykładając go od góry
tortownicy i obracając, tak by sałatka sama się wysunęła. Wierzch smarujemy
ponownie cienką warstwą majonezu i dekorujemy wg uznania.
Super pomysł na podanie sałatki, wykorzystam na moje imieniny. Pozdrawiam. Alina
OdpowiedzUsuń