Sałatki u mnie mają ogromne powodzenie, zwłaszcza tortowa na cieście szpinakowym ciągle figuruje na samej górze, ale myślę, że znajdzie się jeszcze spora grupa osób, które bez jarzynowej życia sobie nie wyobrażają.
U mnie takim zwolennikiem jest zdecydowanie Mąż i jeśli chcę by sałatka została zjedzona, to wystarczy zrobić właśnie tę. Inne zje, owszem, ale w ilości powiedziałabym- degustacyjnej 😜
W rodzinnym domu natomiast sałatka jarzynowa się już tak przejadła, że Tata choćby miał głodować, to pewnie by nie zjadł 😁
A jak jest u Was? Lubicie i robicie czy raczej omijacie szerokim łukiem...?
Składniki na tortownicę o śr 16cm

250g korzenia pietruszki (przed obraniem)
150g korzenia selera (przed obraniem)
lub mały słoiczek selera konserwowego
3 średniej wielkości ziemniaki
2 ogórki kiszone
1 duże jabłko
4 jajka
1 puszka groszku konserwowego
3 łyżki majonezu +2 na wierzch
3 średniej wielkości ziemniaki
2 ogórki kiszone
1 duże jabłko
4 jajka
1 puszka groszku konserwowego
3 łyżki majonezu +2 na wierzch
1 łyżka musztardy
sól, pieprz do smaku
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Warzywa: marchew, pietruszkę, ziemniaki i seler umyć i ugotować do
miękkości. Obrać ze skórek i pokroić w kostkę. Obrać i pokroić w kostkę także
jabłko, ogórki i szynkę. Dodać odcedzony groszek konserwowy, majonez oraz
przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać i przełożyć do tortownicy, mocno
dociskając. Pozostawić na minimum kilka godzin w lodówce, najlepiej na całą
noc. Przed podaniem przełożyć ostrożnie na talerz, przykładając go od góry
tortownicy i obracając, tak by sałatka sama się wysunęła. Wierzch smarujemy
ponownie cienką warstwą majonezu i dekorujemy wg uznania.
Super pomysł na podanie sałatki, wykorzystam na moje imieniny. Pozdrawiam. Alina
OdpowiedzUsuń