Byście jednak nie czuli się zbytnio odrzuceni, zadbałam i o Was ;) Karnawałowe gwiazdki z ciasta szpinakowego podałam z pastą groszkową i marynowaną pieczarką schowaną w środku. To ona robi tu chyba największą robotę, nadaje smaku i charakteru całości. W trakcie przygotowań koniecznie o niej pamiętajcie, bo próbowałam gwiazdek z samą pastą i to zdecydowanie nie jest to!
Pomyślicie pewnie, że się nijak nie wysiliłam w tym roku, ale ja mam dla Was coś jeszcze!
Wspólnie z 14 innymi blogerkami stworzyłyśmy przepisy do e-booka z karnawałowymi propozycjami. Znajdziecie tam nie tylko przekąski i sałatki, ale też słodycze i kolorowe alkohole.
Każdy przepis inny, wszystkie wspaniałe :) Dla dzieci kolorowanki- by nie nudziły się jak Rodzice w kuchni urzędują ;)
By zobaczyć treść wystarczy tylko kliknąć w banerek poniżej.
Składniki na 10-12 sztuk
Biszkopt na blaszkę
28x19cm:
3 jajka
150g
świeżego szpinaku
1/4 szklanki oleju rzepakowego
2 ząbki czosnku
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/3 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki kolorowego pieprzu
3 łyżki mąki pszennej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 ząbki czosnku
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/3 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki kolorowego pieprzu
3 łyżki mąki pszennej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Pasta:
2 jajka na twardo
1 łyżka majonezu
120g groszku konserwowego
Sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
10-12 małych pieczarek konserwowych
2 łyżki kukurydzy konserwowej
1 łyżka przecieru paprykowego
Sposób przygotowania:
Szpinak myjemy i osuszamy, miksujemy z dodatkiem
żółtek, oleju, czosnku i przypraw na gładki krem. Białka ubijamy ze szczyptą
soli, a następnie stopniowo dolewamy rozdrobniony szpinak. Dodajemy przesianą z
proszkiem do pieczenia mąkę i delikatnie mieszamy. Wylewamy na wyłożoną
papierem (tylko spód) blaszkę i pieczemy w nagrzanym do 170⁰C piekarniku ok 30 minut.
Studzimy i wykrawamy foremkami ozdobne kształty lub dzielimy na prostokąty.
Jajka obieramy, łączymy razem z majonezem i
groszkiem konserwowym. Doprawiamy do smaku.
Na każdy biszkopt nakładamy
odrobinę pasty, w którą wbijamy marynowaną pieczarkę. Szprycą „uzupełniamy”
pastę na kształt choinki. Ozdabiamy ziarenkami kukurydzy oraz kropelkami przecieru
paprykowego.To właśnie między innymi ten przepis znajdziecie w pobranym e-booku. Są tam też pyszne pączki z ajerkoniakiem...
W akcji darmowych e-booków dla Czytelników biorę udział po raz pierwszy i ogromnie dziękuję za zaproszenie do tego przedsięwzięcia. Nie dość, że pomogłam i do "czegoś" się przydałam ze swoimi przepisami, to jeszcze poznałam fajne dziewczyny, które nad tym wydaniem pracowały. Warto dodać, że każda robiła to charytatywnie i w swoim wolnym czasie, dlatego tym bardziej ogromny szacunek i uznanie, że są jeszcze takie osoby na świecie, które nie robią czegoś za coś, tylko ot tak, po prostu!
Mowa tu przede wszystkim o trzech kobietkach- koordynatorce Magdzie z Czekoladowy Muffinek, Sylwii z agencji reklamowej 13 DESIGN odpowiedzialnej właśnie za grafikę oraz skład oraz Ewie z EwaPopielarz.pl oraz bloga kulinarnego Baby w kuchni, która redagowała i poprawiała całość.
Dziękuję także pozostałym dziewczynom za zaangażowanie i swoje przysłowiowe "5 groszy". Dobra robota! Mam nadzieję, że Wy- Drodzy Czytelnicy zgadzacie się ze mną bez dwóch zdań ;)
Na zachętę podgląd spisu treści! Kto i co przygotował możecie już teraz sprawdzić klikając w poniższy baner. Zapraszam do pobierania i udostępniania swoim bliskim i znajomym. Niech nasza praca nie idzie na marne, tylko żyje na najwyższych obrotach ;)
No i powiem Ci... kuszą te gwiazdki, kuszą ;) przekąska wygląda cudnie! A marynowanych pieczarek mam akurat cały słój i tak sobie nie wiem co mam z nimi począć :P
OdpowiedzUsuńNo widzisz jak się dobrze składa 😂 nic tylko zrobić na Sylwestra 😄
Usuń