Dodatkową nowością był olej, którego użyłam do omasty, ciepłych jeszcze pierożków. Mowa tutaj o oleju rydzowym Semco, który zawiera mnóstwo kwasów nienasyconych, ma złotawy kolor i ciekawy, charakterystyczny, choć dla mnie łagodny smak. Przekonajcie się sami!
Składniki na ok 40 sztuk
Ciasto:
1 szklanka gorącej wody
1 płaska łyżeczka soli
+/- 400g mąki (w
zależności od rodzaju mąki, ilość może się nieznacznie zmienić)
Farsz:
10g suszonych grzybów leśnych
( u mnie podgrzybki)
1 nieubita szklanka
kiszonej kapusty
1 mała cebula biała
Ok 130g soczewicy
gotowanej na parze
Sól, pieprz do smaku
2 łyżki masła
Dodatkowo:
Olej rydzowy Semco do
omaszczenia pierogów
Sposób przygotowania
Farsz:
Dzień przed
przygotowaniem pierogów namaczamy grzyby. Zalewamy je wodą i pod przykryciem pozostawiamy
w chłodnym miejscu.
Nazajutrz grzyby dobrze
odciskamy z nadmiaru wody i drobniutko siekamy,
najlepiej rozdrabniaczem. Podobnie postępujemy z kiszoną kapustą-
płuczemy jeśli zbyt kwaśna, odciskamy i siekamy.
Na patelni rozgrzewamy
masło i rumienimy posiekaną cebulkę. Dodajemy kapustę oraz grzyby i na małym
ogniu, często mieszając przesmażamy całość przez ok 10 minut. Dodajemy
odcedzoną soczewicę i przyprawy, mieszamy, a następnie studzimy.
Ciasto:
Mąkę przesiewamy,
dodajemy sól, a następnie powoli gorącą wodę. Siekamy nożem do połączenia
składników. Wbijamy jajko, ponownie siekamy, a następnie zagniatamy ciasto.
Jeśli mamy zbyt wolne- dodajmy tyle mąki, by zrobiło się elastyczne i łatwo odchodziło
od rąk. Pozostawiamy w szklanej misce pod przykryciem na ok 1 godzinę. Po tym
czasie wałkujemy na grubość ok 4mm, wycinamy krążki, nakładamy farsz i
zlepiamy.
Pierogi gotujemy przez
1 minutę od momentu wypłynięcia na wierzch. Odcedzone polewamy olejem rydzowym.
Po świętach wypróbujemy:)
OdpowiedzUsuń