Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

sobota, 23 grudnia 2017

Pierogi z kapustą, grzybami i soczewicą

Mąż uwielbia wigilijne pierogi z kapustą kiszoną i grzybami. Wiem, że w tym roku też będzie się o nie domagał, więc na próbę przygotowałam takie z dodatkiem soczewicy. Pewnie nie zaryzykowałabym takim połączeniem, gdybym miała świadomość, że jej nie lubi, ale wiem że jest zupełnie inaczej. I miałam rację... Stwierdził, że gdybym mu nie powiedziała, nawet by się pewnie nie domyślił, że coś w nich jest "nowego".
Dodatkową nowością był olej, którego użyłam do omasty, ciepłych jeszcze pierożków. Mowa tutaj o oleju rydzowym Semco, który zawiera mnóstwo kwasów nienasyconych, ma złotawy kolor i ciekawy, charakterystyczny, choć dla mnie łagodny smak. Przekonajcie się sami!


Składniki na ok 40 sztuk

Ciasto:
1 szklanka gorącej wody
1 płaska łyżeczka soli
+/- 400g mąki (w zależności od rodzaju mąki, ilość może się nieznacznie zmienić)
1 małe jajko

Farsz:
10g suszonych grzybów leśnych ( u mnie podgrzybki)
1 nieubita szklanka kiszonej kapusty
1 mała cebula biała
Ok 130g soczewicy gotowanej na parze
Sól, pieprz do smaku
2 łyżki masła

Dodatkowo:
Olej rydzowy Semco do omaszczenia pierogów

Sposób przygotowania

Farsz:
Dzień przed przygotowaniem pierogów namaczamy grzyby. Zalewamy je wodą i pod przykryciem pozostawiamy w chłodnym miejscu.
Nazajutrz grzyby dobrze odciskamy z nadmiaru wody i drobniutko siekamy,  najlepiej rozdrabniaczem. Podobnie postępujemy z kiszoną kapustą- płuczemy jeśli zbyt kwaśna, odciskamy i siekamy.
Na patelni rozgrzewamy masło i rumienimy posiekaną cebulkę. Dodajemy kapustę oraz grzyby i na małym ogniu, często mieszając przesmażamy całość przez ok 10 minut. Dodajemy odcedzoną soczewicę i przyprawy, mieszamy, a następnie studzimy.

Ciasto:
Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, a następnie powoli gorącą wodę. Siekamy nożem do połączenia składników. Wbijamy jajko, ponownie siekamy, a następnie zagniatamy ciasto. Jeśli mamy zbyt wolne- dodajmy tyle mąki, by zrobiło się elastyczne i łatwo odchodziło od rąk. Pozostawiamy w szklanej misce pod przykryciem na ok 1 godzinę. Po tym czasie wałkujemy na grubość ok 4mm, wycinamy krążki, nakładamy farsz i zlepiamy.

Pierogi gotujemy przez 1 minutę od momentu wypłynięcia na wierzch. Odcedzone polewamy olejem rydzowym.




2 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.