Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

piątek, 8 grudnia 2017

Zapiekane, faszerowane ziemniaki

To danie, a właściwie przekąska jest nie dość, że banalna, to jeszcze nie zajmuje wiele czasu na przygotowanie. Pieczenie to oczywiście inna sprawa, bo tego nie przyśpieszymy, a chcąc by ziemniaki były naprawdę miękkie i to bez wcześniejszego gotowania, to i ten czas jest konieczny.
Przepis jest moją ostatnią propozycją na konkurs #myAmbition organizowanym na portalu Durszlak.


Składniki na 6 sztuk:

6 większych ziemniaków
6 pieczarek
papryki czerwonej
papryki zielonej
Ok 100g serka twarogowego typu Almette
pora
2 ząbki czosnku
5 łyżek oliwy z oliwek
6 łyżek parmezanu
100g sera żółtego
Kilka gałązek natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Ziemniaki dokładnie myjemy, ścinamy delikatnie wierzch (dosłownie jakieś 3mm), wydrążamy środki tak by nie uszkodzić boków i dnia.
2 łyżki oliwy rozgrzewamy na patelni, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekanego w piórka pora i chwilę później pieczarki oraz papryki pokrojone w kostkę. Wszystko rumienimy i smażymy do momentu odparowania wody. Studzimy, a następnie łączymy z serkiem i parmezanem. Jeśli po spróbowaniu farszu uznamy, że jest dla nas za mało słony lub ostry do odpowiednio doprawiamy. Ja użyłam tylko szczypty pieprzu. Farszem napełniamy ziemniaki. Każdego owijamy w sreberko błyszczącą stroną do środka. Zawinięte ziemniaki układamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200⁰C. Po 40 minutach odwijamy ziemniaki, posypujemy serem żółtym i ponownie wkładamy do piekarnika zmniejszając temp. do 180⁰C. Pieczemy jeszcze 20 minut. Podajemy na ciepło, np na półmisku Ambition z serii Fala. 

https://dajar.pl/ambition


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.