Przepis jest moją ostatnią propozycją na konkurs #myAmbition organizowanym na portalu Durszlak.
Składniki na 6 sztuk:
6 większych ziemniaków
6 pieczarek
⅓
papryki czerwonej
⅓
papryki zielonej
Ok 100g serka
twarogowego typu Almette
⅓ pora
2 ząbki czosnku
5 łyżek oliwy z oliwek
6 łyżek parmezanu
100g sera żółtego
Kilka gałązek natki
pietruszki
Sposób przygotowania:
Ziemniaki dokładnie
myjemy, ścinamy delikatnie wierzch (dosłownie jakieś 3mm), wydrążamy środki tak
by nie uszkodzić boków i dnia.
2 łyżki oliwy
rozgrzewamy na patelni, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekanego
w piórka pora i chwilę później pieczarki oraz papryki pokrojone w kostkę.
Wszystko rumienimy i smażymy do momentu odparowania wody. Studzimy, a następnie
łączymy z serkiem i parmezanem. Jeśli po spróbowaniu farszu uznamy, że jest dla
nas za mało słony lub ostry do odpowiednio doprawiamy. Ja użyłam tylko szczypty
pieprzu. Farszem napełniamy ziemniaki. Każdego owijamy w sreberko błyszczącą
stroną do środka. Zawinięte ziemniaki układamy na blaszce i wstawiamy do
piekarnika nagrzanego do 200⁰C. Po 40 minutach odwijamy ziemniaki, posypujemy
serem żółtym i ponownie wkładamy do piekarnika zmniejszając temp. do 180⁰C.
Pieczemy jeszcze 20 minut. Podajemy na ciepło, np na półmisku Ambition z serii Fala.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.