Mam dla Was jeszcze kilka rzeczy, które przed świętami chciałam zamieścić, ale pewnie się nie uda, chyba że w nocy znowu przysiądę, bo na dziś zostało tylko skończyć jedno ciasto, więc powinno w miarę gładko i sprawnie pójść :) Pod warunkiem, że dzieci pójdą spać o przyzwoitej porze oczywiście.
Zapraszam więc na tartę z kapustą i grzybami, która na pewno sprawdzi się na Waszych świątecznych przyjęciach.
Składniki na blaszkę
prostokątną ok 30x12cm
Ciasto:1 szklanka mąki pszennej tortowej
100g masła
½ łyżeczki soli
3 łyżki wody
Farsz:
200g kiszonej kapusty
150g suszonych grzybów moczonych w wodzie przez noc
1 cebula
2 ziarenka jałowca
1 jajko
50g masła lub oleju rzepakowego
Sól, pieprz do smaku
Składniki na ciasto siekamy ze sobą i zagniatamy. Owijamy w folię spożywczą i chłodzimy przez godzinę w lodówce lub pół godziny w zamrażarce.
Kapustę odciskamy,
grzyby odcedzamy, cebulę obieramy. Wszystko siekamy (najlepiej w rozdrabniaczu)
i dodajemy utarte w moździerzu ziarna jałowca. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i
podsmażamy farsz na małym ogniu, by się nie przypalił. Doprawiamy solą i
pieprzem. Studzimy.
Do farszu dodajemy roztrzepane jajko, dokładnie mieszamy i wykładamy na tartę. Na wierzchu układamy gwiazdki, pozostałe z reszty ciasta.
Pieczemy kolejne 25 minut w temp. 180⁰C. Podajemy z filiżanką czerwonego barszczu.
Kapusta z grzybami w nowej odsłonie. Brawo!
OdpowiedzUsuń