Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

piątek, 22 grudnia 2017

Tarta z kapustą i grzybami

Kochani nijak mi robota nie idzie :) Coś tam w kuchni się dzieje, ale w sumie więcej bałaganu niż jedzenia w tym wszystkim. Dom też nie ogarnięty, ale to chyba przy dzieciach normalne, o czym nawet Teściowa się przekonała, jak kilka dni temu umyła okno w kuchni i zawiesiła nową firankę, po czym wpadł mój wspaniałomyślny Syn Olek i zrobił maziugi na pół szyby ;) Tak że ten... szkoda czasu na sprzątanie ;)
Mam dla Was jeszcze kilka rzeczy, które przed świętami chciałam zamieścić, ale pewnie się nie uda, chyba że w nocy znowu przysiądę, bo na dziś zostało tylko skończyć jedno ciasto, więc powinno w miarę gładko i sprawnie pójść :) Pod warunkiem, że dzieci pójdą spać o przyzwoitej porze oczywiście.
Zapraszam więc na tartę z kapustą i grzybami, która na pewno sprawdzi się na Waszych świątecznych przyjęciach.


Składniki na blaszkę prostokątną ok 30x12cm
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej tortowej
100g masła
½ łyżeczki soli
3 łyżki wody

Farsz:
200g kiszonej kapusty
150g suszonych grzybów moczonych w wodzie przez noc
1 cebula
2 ziarenka jałowca
1 jajko
50g masła lub oleju rzepakowego
Sól, pieprz do smaku


Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto siekamy ze sobą i zagniatamy. Owijamy w folię spożywczą i chłodzimy przez godzinę w lodówce lub pół godziny w zamrażarce.

W tym czasie przygotowujemy farsz.

Kapustę odciskamy, grzyby odcedzamy, cebulę obieramy. Wszystko siekamy (najlepiej w rozdrabniaczu) i dodajemy utarte w moździerzu ziarna jałowca. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy farsz na małym ogniu, by się nie przypalił. Doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy.

Wracamy do ciasta. Wyjmujemy z lodówki, wkładamy pomiędzy dwa arkusze folii spożywczej i wałkujemy na grubość ok ½cm. Wykładamy formę, dziurkujemy widelcem spód i docinamy brzegi. Ciasto pokrywamy arkuszem papieru do pieczenia i wysypujemy coś, by je obciążyć- u mnie sprawdza się drobna fasolka. Podpiekamy w nagrzanym do 190⁰C piekarniku przez 15 minut. Wyciągamy i usuwamy papier z fasolką. Z pozostałego ciasta wycinamy małe gwiazdki.


Do farszu dodajemy roztrzepane jajko, dokładnie mieszamy i wykładamy na tartę. Na wierzchu układamy gwiazdki, pozostałe z reszty ciasta.

  
Pieczemy kolejne 25 minut w temp. 180⁰C. Podajemy z filiżanką czerwonego barszczu.




1 komentarz:

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.