Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

sobota, 15 października 2016

Ciasto kokosowo- śmietankowe

Słodki deser kokosowo- śmietankowy z dodatkiem gofrowanych wafli i dżemem truskawkowym. Jeden kawałek w zupełności wystarczy, by wszelkie smutki odeszły w kąt, a uśmiech mimo typowo jesiennej aury zagościł na Waszych twarzach.


Składniki na blaszkę 24x36cm:
Biszkopt:
4 jajka 4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki krupczatki
1 szklanka cukru kryształu
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem kokosowy:
1 kostka masła (200g)
1/2 szklanki cukru pudru
500ml mleka
1 budyń śmietankowy
100g wiórek kokosowych

Krem śmietankowy:
350ml słodkiej 30% śmietanki
1 serek mascarpone (250g)
3 łyżki cukru pudru

Ponadto:
1 opakowanie "Wafle gofrowane" śmietankowe
1 mały słoiczek dżemu truskawkowego
100g płatków migdałowych
świeże truskawki (nie są konieczne)



Sposób przygotowania:

1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Do piany dodajemy naprzemiennie po jednym żółtku i odrobinie cukru, a następnie przesiane z proszkiem do pieczenia mąki: krupczatkę i ziemniaczaną. Delikatnie mieszamy. Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy przygotowany biszkopt i pieczemy w piekarniku nagrzanych do 180st C. do suchego patyczka (ok 30 minut). Studzimy. 
2. Na mleku gotujemy budyń (według przepisu na opakowaniu), mieszamy z wiórkami kokosowymi, studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem, a następnie dodajemy po łyżce budyniu. Gotowy krem wykładamy na przestudzony biszkopt.

3. Na krem wykładamy wafle gofrowane, smarujemy je dżemem truskawkowym.
4. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, a następnie serek mascarpone. Krem śmietankowy wykładamy na dżem truskawkowy, a całość posypujemy lekko uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Deser schładzamy w lodówce, przed podaniem możemy udekorować świeżymi truskawkami.



5 komentarzy:

  1. Poproszę mały kawałeczek do kawy, ciasto wygląda bardzo apetycznie, choć bomba kaloryczna, ale jak smutki poprawia to się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Asia super ciacho :) zaraz u Ciebie będę na kawie :P

    OdpowiedzUsuń
  3. cudnie się prezentuje :)ciekawa jestem tych wafelków w środku :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz:) Bardzo mnie on cieszy:)