Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

środa, 26 października 2016

Kompot winogronowy z miodem i anyżem

Kompoty są najcenniejszymi przetworami pod względem spożywczym, gdyż użyte owoce nie są poddawane wcześniejszej obróbce termicznej i nie tracą witamin. Ten z winogron dodatkowo wzbogaciłam nutą anyżu i cynamonu.


Składniki:

1 kg białych winogron gwiazdki anyżu (tyle ile będzie słoiczków kompotu)
Zalewa:
1 l wody
30 dkg cukru
10 dkg płynnego miodu
1 małe opakowanie cukru waniliowego
1 laska cynamonu


Sposób przygotowania:

Owoce umyć, przebrać z nadpsutych i włożyć do 2/3 wysokości słoika. Do każdego słoiczka dać po jednej gwiazdce anyżu. Z podanych składników gotujemy zalewę, a następnie usuwamy laskę cynamonu i zalewamy owoce. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy "na mokro" 10 minut.


4 komentarze:

  1. Nigdy nie spotkałam się z takim kompotem, jednak muszę przyznać, że wygląda świetnie i pewnie tak smakuje.
    Pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nigdy nie próbowałam kompotu z winogron a Twój jeszcze dodatkowo musi byc niezwykle aromatyczny :)

    OdpowiedzUsuń

Daj znać, że ze mną jesteś! Zostaw komentarz :)