Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

poniedziałek, 10 października 2016

Ocet jabłkowy

O jego właściwościach można by długo pisać. Zawiera w sobie mnóstwo kwasu octowego, może obniżyć poziom cukru we krwi, pomaga zrzucić zbędne kilogramy, zalecany także osobom chorym na serce. 
Do jego przygotowania wystarczą tylko winne jabłka, woda i cukier. 
Niezbędny jest też duży słój, bo w takim najlepiej taki ocet przygotować. Choć jeśli chcemy mniejszą ilość to nic nie stoi na przeszkodzie by skorzystać choćby z litrowego słoika. 
To co, robimy? 


Składniki:

Winne jabłka- w całości- ze skórką i nasionami
1 litr przegotowanej wody
3 dkg cukru

Sposób przygotowania:

Duży słój dokładnie myjemy, wyparzamy i osuszamy. Owoce wraz ze skórką oraz gniazdami nasiennymi dzielimy na ćwiartki. Wkładamy do słoja i zalewamy przygotowaną zalewą z wody i cukru. Woda powinna całkowicie przykryć owoce, by w proces fermentacji nie wkradła się pleśń. W tym celu jabłka powinniśmy obciążyć, ale nie szczelnie, tak by nie wypływały na wierzch. Otwór słoja obwiązujemy gazą, a słój stawiamy w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej na ok 8 tygodni. Po tym czasie ocet filtrujemy przez gazę i rozlewamy do butelek. Przechowywać szczelnie zamknięty w chłodnym miejscu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz:) Bardzo mnie on cieszy:)