Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

sobota, 22 października 2016

Rogaliki czekoladowo- budyniowe

Do przygotowania w expresowym tempie, pod warunkiem że mamy w domu płat ciasta francuskiego. Bo nawet jeśli nie mamy budyniu w torebce, to zawsze możemy go przygotować ze składników podstawowym czyli mleka, żółtek, cukru i mąki. Polecam, są pyszne i szybko znikają ;)

 

Składniki:
Na ok 28 sztuk:
2 duże płaty ciasta francuskiego
1 opakowanie budyniu waniliowego
350ml mleka + 1 łyżka
2 łyżki cukru
1 mleczna czekolada
1 żółtko
50g włoskich orzechów


Sposób przygotowania:

300ml mleka gotujemy, w 50ml rozpuszczamy proszek budyniowy oraz cukier i wlewamy do gotującej się reszty. Tabliczkę czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Platy ciasta francuskiego kroimy na pół wzdłuż dłuższego boku, a następnie na trójkąty. Każdy trójkąt smarujemy rozpuszczoną czekoladą a na krótszy bok dajemy łyżeczkę budyniu. Zwijamy w rogalik. Smarujemy żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka i posypujemy posiekanymi orzechami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200st C przez ok 15 minut.  



4 komentarze:

  1. Jak cudownie wyglądają! :) Zapraszam na kluseczki dyniowe! https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/22/kluski-dyniowe-z-serem-plesniowym/

    OdpowiedzUsuń
  2. Super :) a wiesz, że ja dzisiaj upiekłam francuskie drożdżówki z budyniem ;) tylko bez czekolady... ;))))

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pyszne! Narobiłaś mi apetytu na takie rogaliki :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz:) Bardzo mnie on cieszy:)